BUP och Första linjen - för dig under 18

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) bedömer, behandlar och förebygger psykisk ohälsa hos barn och ungdomar under 18 år. När inte till exempel elevhälsan eller ungdomsmottagningen räcker till kan du kontakta oss på BUP för vägledning, stöd och vård.

Kriser och problem är en naturlig del av livet, och att barn och unga mår psykiskt dåligt en tid är inget ovanligt. Men när problemen tar över och vardagen inte längre funkar behöver du söka professionell hjälp.

Även du som är förälder eller annan närstående till någon som mår dåligt kan vända dig till oss.

Innehåll på sidan

Vad kan jag göra själv för att må bättre?

Till dig som oroar dig för någon som mår dåligt

BUP - när problemen blir för stora

Så söker du hjälp på BUP

Vad kan jag göra själv för att må bättre?

På den här sidan hittar du som mår dåligt råd och länkar som kan hjälpa dig på vägen. Även du som är förälder eller närstående till någon som du oroar dig för kan ta hjälp av råden som finns här. 

Våga prata om det

Att prata med någon du tycker om och litar på kan vara en bra början till att må bättre. En kompis, ett syskon eller kanske någon som jobbar på din skola, det finns ofta många som vill lyssna.

Om du inte kan eller vill prata med någon i din närhet kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller elevhälsan på din skola. Det finns också olika chattar och stödlinjer där du kan få stöd av en vuxen

Chatta, mejla eller ring, gratis och anonymt (bris.se)

Stödlinje - ring och prata på flera olika språk, gratis och anonymt (raddabarnen.se)

Chatta om självskadebeteende och ätstörningar (shedo.se)

Små saker kan göra stor skillnad

Ta hand om dig själv. Och ta dig tid till att göra saker som du mår bra av. Lyssna på musik, ta en promenad med en kompis eller något annat som gör att du skingrar tankarna en stund. 

Att träna, om du har möjlighet till det, gör ofta att du mår bättre. Det hjälper även att ha goda matvanor och äta regelbundet. Dessa saker kan vara små steg i rätt riktning.

Vad göra? Tips för att må bättre (snorkel.se)

Gör övningar vid till exempel ångest, depression och känsloreglering (snorkel.se)

Till dig som oroar dig för någon som mår dåligt

Att vara förälder, kompis eller annan närstående till någon som mår dåligt är tufft. Och att hjälpa någon som mår psykiskt dåligt är ett tungt ansvar som du inte ska ta på dig ensam. I dessa länkar kan du läsa om råd och tips till dig som närstående.

När någon annan mår dåligt (bup.se)

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter