Sjukhusbiblioteken

Sjukhusbiblioteken finns på sjukhusområdet i både Malmö och Lund och finns för dig som är patient, närstående, personal och allmänhet. Här kan du låna böcker, tidningar, musik och film för barn och vuxna. Du kan använda våra datorer och få hjälp med att hitta information.

Så här registrerar du dig och lånar böcker

För att låna på sjukhusbiblioteket behöver du ett låntagarkonto. Du kan registrera dig på webben och då får du få tillgång till e-böcker och ljudböcker direkt. För att kunna börja låna tryckta böcker behöver du komma till Sjukhusbiblioteket och legitimera dig innan du har tillgång till allt material. Du kan också få hjälp att skapa ett låntagarkonto på Sjukhusbiblioteket, vänligen ta med legitimation.

Registrera dig som låntagare hos sjukhusbiblioteken i Skåne

Låneregler

  • Lånetiden för böcker och musik är fyra veckor. Du kan beställa och låna om böcker i bibliotekskatalogen med hjälp av ditt lånekort och pinkod. Du får låna om upp till fem gånger om ingen annan står i kö.
  • Underhållningsfilmer lånas endast ut till inneliggande patienter i max en vecka.
  • Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är oftast 28 dagar. Du får låna fyra stycken i veckan. När lånetiden är slut går filen inte längre att öppna. Det går inte att lämna tillbaka tidigare för att få låna fler. 

Låna böcker, e-böcker, e-ljudböcker, musik och film

Det finns flera sätt som du kan hitta och låna böcker på:

  • I bibliotekets katalog för att hitta trycka böcker och även e-böcker och e-ljudböcker.  Du kan alltid se dina lån och hur lång lånetiden är under fliken Mina sidor när du är inloggad i bibliotekets katalog.
    Sök böcker, musik och film i bibliotekets katalog

  • I appen Biblio Library där du hittar e-böcker och e-ljudböcker. Appen kan du ladda ner till telefonen och läsplattan. När du loggar in i Biblio Library första gången anger du Skånes universitetssjukhus som ditt bibliotek och loggar in med personnummer och pinkod.

Gör så här för att läsa e-böcker

Läsa på datorn

För att läsa dina e-böcker på dator behöver du skaffa Adobe ID och även ladda ner och installera programmet Adobe Digital Editions. Adobe ID använder du för att logga in i programmet som du läser dina e-böcker i.

Läsa på din smartphone eller surfplatta

  • Använd appen Biblio Library som du kan du ladda ner till telefonen och läsplattan. När du loggar in i Biblio Library första gången anger du Skånes universitetssjukhus som ditt bibliotek och loggar in med personnummer och pinkod.
  • Du kan även ladda ner en annan app för att läsa e-böcker, det finns många varianter som är gratis.

Om du är inneliggande patient

Om du inte kan komma till oss kan du få böcker och media levererade till din avdelning. Kontakta oss eller personalen på din avdelning för hjälp med beställning.
Det går bra att beställa böcker eller film i förväg om du ska bli inlagd på sjukhuset. Då kommer vi till avdelningen med det du beställt samma dag som du läggs in. Kontakta oss och ange vad du vill låna, ditt namn, hemadress, telefon, e-postadress, avdelning samt datum då du ska läggas in.

Om du är barn eller ungdom och inlagd på sjukhuset i Malmö

Vår barnbibliotekarie går ut med en bokvagn till alla barnavdelningar varje vecka. Där finns litteratur och annat material för barn och personal.
Om du är barn eller ungdom och inlagd på sjukhuset kan du låna en egen tavla från vår konstsamling, Artoteket, att ha på ditt rum. Ring eller maila så kommer vi och visar vilka tavlor du kan välja mellan!

Barn- och ungdomsbiblioteket i Lund

Här finns barn- och ungdomsböcker, ljudböcker, filmer, musik, tidningar, cd- och dvd-spelare att låna. Du kan lyssna på musik och sagor i vår mysiga soffhörnan. Barn- och ungdomsbiblioteket ligger i direkt anslutning till sjukhusskola och lekterapi och vi har ett nära samarbete med dessa.

Barn- och ungdomsbiblioteket i Lund

Patientforum

Hos Patientforum, som är en del av sjukhusbiblioteket, finns personal som kan hjälpa dig att hitta information om hälsa, sjukdomar, behandlingar, patienträttigheter och handikapporganisationer. Vi ordnar även föreläsningar och patientutbildningar.

Föreläsningar och patientutbildningar i Lund och Malmö

Kontakta Patientforum

Telefon: 040-33 80 30
E-post: patientforum.sus@skane.se

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter