Abort - medicinsk abort

Medicinsk abort kan du göra fram till graviditetsvecka 9, och den kan göras hemma eller på mottagningen. Under aborten tar du två läkemedel som tillsammans framkallar ett missfall.

Aborten tar x dagar.

Delar av aborten kan genomföras hemma eller på Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö. Om du gör aborten hemma och behöver kontakta vården, är det den mottagningen som du ska vända dig till.

Om du gör aborten hemma är det viktigt att du har en vuxen person hos dig under dagen som du genomför aborten.

Under det första steget av behandlingen sväljer du ner en tablett – en sorts förbehandling. Detta gör du på mottagningen. Du får inte kräkas inom en timme efter att ha tagit tabletten. Om du skulle kräkas inom en timme ska du kontakta mottagningen för att få en ny tablett.

Du kan känna illamående, mensvärk och få en blödning dagen efter att du har tagit tabletten.

Det är viktigt att du är säker på ditt beslut om att göra abort. Efter att du har tagit tabletten bör du inte ångra sig.

Det andra steget av behandlingen påbörjar du en eller ett par dagar senare. Du kan göra det hemma eller på mottagningen. Väljer du att göra aborten på en mottagning, kommer du till Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö. Du får gärna ha med dig en närstående.

Behandlingen startar genom att du för in tabletter så långt in i slidan som du kan. Tabletterna kommer att framkalla menskramper och blödningar som varierar beroende på hur långt gången du är i graviditeten. Oftast börjar blödningen två till fyra timmar efter att du har fört in de första tabletterna, men det kan ta längre tid. Kontakta gynekologimottagningen om du genomför aborten hemma och blödningen inte har börjat efter ett dygn.

Ligg still i minst 15 minuter efter att du har fört in tabletten. Sedan kan du vara uppe och röra på dig. Om du genomför aborten hemma, ska du föra in resten av tabletterna efter tre timmar.

Det är vanligt att få ont i magen

Det är vanligt att man får ont i magen efter att ha tagit den andra tabletten. Om du behöver lindra smärtan kan du ta smärtstillande medicin som du antingen får på mottagningen eller som du tidigare har fått med dig hem när du fick tabletterna från mottagningen.

Du kan också prova med en värmedyna eller vetekudde mot magen och att duscha med varmt vatten.

Om du gör aborten på mottagningen och det inte uppstår några komplikationer, får du oftast åka hem samma dag.

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda något mer än vid en vanlig mens. Du kan också få mensvärk. Blödningen håller ofta i sig en till 4 veckor och ska efter hand minska och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du

  • använda binda istället för tampong eller menskopp
  • avstå från att bada
  • avstå från samlag för att minska risken för en infektion.

Du kan duscha som vanligt.

Din mens kommer vanligtvis tillbaka inom fyra till sex veckor efter aborten, men kom ihåg att du kan få ägglossning och bli gravid redan efter tio dagar. Börja därför använda preventivmedel så fort som möjligt efter aborten.

Man kan få biverkningar av tabletterna, till exempel huvudvärk, feber, frossa, illamående och kräkningar. Besvären går ofta över inom några timmar.

Kontakta mottagningen om du:

  • har mycket rikliga blödningar (mer än tre genomblödda bindor per timme)
  • har kraftiga smärtor som du inte haft tidigare
  • har kvar hög feber två dagar efter aborten
  • har illaluktande blödningar eller flytningar
  • är orolig för smärtan eller andra besvär i samband med aborten.

Kan man få något stöd i samband med aborten? Samtalsstöd? /Sofia

Tre till fyra veckor efter aborten gör vi en uppföljning med dig. Under uppföljningen får du ett nytt graviditetstest som du tar hemma. Avstå inte från att göra testet – det är en viktig del av uppföljningen.

Kontakta mottagningen om testet är positivt.

Om du fortsätter känna symtom på en graviditet, som kraftigt illamående eller bröstspänningar, kan detta bero på att du fortfarande är gravid. Kontakta mottagningen i så fall.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter