Operation av knäprotes

Knäledsartros kan ge en smärtsam och mycket ansträngande gång. Om smärtan blir för påtaglig kan det bli aktuellt med en operation där vi ersätter de inflammerade lederna med en protes.

Själva operationen tar 2-2,5 timmar och målsättningen är att du ska kunna lämna sjukhuset samma kväll. Efter operationen är det vanligt att du blir sjukskriven i omkring två månader.

Innan operationen behöver du prova ut kryckor, det gör du tillsammans med arbetsterapeuten i din hemkommun. Kontakta arbetsterapeuten så snart du har fått tid för operation.

Genom att förbereda dig väl inför operationen kan du själv öka chanserna för ett lyckat resultat. Här ger vi dig tips på förberedelser som bidrar till att underlätta din vardag efter operationen och påskyndar läkningen. Om du har några frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Kontakta oss om du skulle drabbas av infektion, sår, rodnad i ljumskar eller under brösten eller feber nära inpå (hur nära inpå?) operationen.

Kost

Inför operationen rekommenderar vi att du äter en sund och varierad kost. Detta förebygger onödig trötthet, gör att operationssåret läker snabbare och minskar risken för komplikationer. Om din aptit är liten kan du komplettera din mat med proteinrik dryck. 

Veckan före operationen får du inte gå i aktiv viktminskningsbehandling.

Tobak och alkohol

Rökning och alkohol ökar risken för komplikationer. Därför är det viktigt att du slutar röka minst åtta veckor före och inte röker åtta veckor efter operationen. Unvik även snus eftersom det har negativ påverkan på blodcirkulation, blodtryck och puls. Du bör dra ner på eller inte dricka alkohol alls minst fyra veckor före operationen.

Förberedelser och hjälp i hemmet

Det är bra att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer hem efter operationen. Ta exempelvis bort lösa mattor i hemmet och placera saker som du använder ofta lätt tillgängliga. Du kan även förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat.

Du som är i behov av hemtjänst kontaktar biståndshandläggaren i din kommun i god tid före din operation.

God hygien är viktigt både före och efter operationen, det minskar risken för infektion. Använd rena lakan och handdukar.

Naturmediciner och vaccination

Minst fem dagar innan operationen ska du sluta med varje form av naturmedicin eller andra tillskott, då dessa kan innehålla blodförtunnande ämnen som ökar blödningsrisken vid operationen.

Du kan vaccinera dig fram till två veckor före din operation och tidigast två veckor efter. Detta gäller alla typer av vaccinationer.

Dagen före och på operationsdagen

Före din operation, med start morgonen före, ska du duscha tre gånger. På mottagningen får du mer information om när du ska duscha och speciella svampar som du ska använda.

Med start 6 timmar innan operationen får du inte äta fast mat eller dricka mjölkprodukter. Drick istället klara vätskor som vatten, klar saft, kaffe och te utan mjölk/grädde. Socker går bra att ha i. Du får inte heller äta pastiller, godis eller tugga tuggummi. 2 timmar innan operationen får du varken äta eller dricka. Efter operationen får du äta och dricka som vanligt igen.

Oftast blir du inskriven på ortopediavdelningen kvällen innan operationen. På morgonen, (hur långt innan operationen startar) kommer du själv att gå i sällskap med oss till operation där du först kommer till ett förberedelserum. Där får du träffa operationsteamet och du kommer att få den bedövning som blivit bestämd sedan tidigare, samt eventuellt andra medhavda läkemedel. Hur du upplever själva operationen beror på vilken bedövningsmetod du valt, men du kommer inte känna någon smärta.

Under operationen byter vi ut delar av knät och sätter in en protes. Om artrosen endast sitter på insidan eller endast på utsidan av knät kan du bli opererad med halvprotes. Då görs ett cirka 20 centimeter långt snitt från knäskålen till underbenet. Protesen fästs till benet med bencement.

Om du behöver en hel knäprotes gör vi ett 30 centimeter långt snitt över knäet. En protesdel sätts in i nedersta delen av lårbenet och en annan protesdel sätts in överst på skenbenet. Knäprotesen kan sättas fast med eller utan bencement. I sällsynta fall kan hela knäskålen behöva bytas ut (när får man den informationen i så fall? Tydliggöra hur det ingreppet görs?)

Efter operationen får du ligga en kort stund på ett uppvakningsrum, innan du blir flyttad till ortopediavdelningen. Inom en timme efter operationen kommer du att vara uppe och gå. Så snart som möjligt ska du också börja träna ditt knä, både liggande och stående. Du får träna på att stiga i och ur sängen, resa dig och sätta dig. Du kommer att gå med hög gångvagn, träna på att använda kryckor samt gå i trappa. Vår sjukgymnast instruerar dig. Du får även en träningsboll som du ska använda så mycket som möjligt. Det minskar smärta och stelhet.

Det är viktigt att du från början klarar grundläggande, dagliga sysslor som bad, toalettbesök, av- och påklädning med mera. Personalen hjälper dig självklart om du behöver det. Du sitter uppe i matsalen och äter och det är viktigt att du dricker rikligt, även utöver måltiden.

Personalen bedömer när du kan skrivas ut från sjukhuset. Oftast får du lämna sjukhuset samma kväll som du har opererats. Du kan åka hem i personbil, men eftersom du inte kan köra själv är det bra om en närstående hämtar dig. Om du vill åka sjukresa beställer vi det åt dig.

När du kommer hem är det vanligt att du känner dig trött, att vardagssysslorna känns besvärligare och tar längre tid än normalt. Även om det känns jobbigt är det bra om du gör så många sysslor du kan, det ingår som en naturlig del av din träning.

Efter operationen (inom vilken tidsram?) ska du undvika överbelastning i knät, eftersom det kan ge smärta och svullnad. Det är dock samtidigt viktigt att du tränar ihärdigt, vilket kan vara en svår balansgång. Dock är det ovanligt att man tränar för mycket.

Du får köra bil när du på ett trafiksäkert sätt kan köra fordonet med hänsyn till bland annat styrka och kontroll i ditt knä.

Efter några månader går det bra att cykla, promenera, spela golf, tennis eller badminton. Även kontrollerad skidåkning går bra. Kontaktsporter som fotboll, handboll, karate, löpning, squash och liknande rekommenderar vi inte.

Har du ett tungt fysiskt arbete som belastar knät är det osäkert om du kan fortsätta med det.

Om du fått en helprotes tar det minst tre månader innen benet har anpassat sig till protesen. Under denna period kan du känna smärtor från knäleden. Du återfår oftast god knäfunktion, men det kan vara svårt att gå ner på huk och att ligga på knä. En halvprotes ger större chans till full knäfunktion och läkningen/rehabiliteringen går oftast snabbare.

De flesta som får en ny knäled upplever att smärtan försvinner och att det blir lättare att röra sig.

Knäprotesens hållbarhet varierar från person till person. I 90-95 % är knäproteserna välfungerande efter tio år. 80-90 % är välfungerande efter femton år. (hur ska man leva för att den ska vara välfungerande så länge som möjligt?)

Allvarliga komplikationer vid denna operation är ovanligt, men hjärt/kärlsjukdomar kan öka risken.

Detta är några av de besvär som du kan känna efter operationen:

 • Mekaniska klickljud
  Efter operationen kan du uppleva från knät. Dessa ljud kan vara störande men har oftast ingen betydelse.
 • Svullnad
  Ett fåtal patienter kommer alltid att ha problem med svullnad, även om själva operationen har gått bra.
 • Ärrvävnad
  Vissa patienter utvecklar ärrvävnad efter en operation, vilket kan leda till nedsatt rörlighet i knät. I enstaka fall kan man lossa den vid en ny operation. Risken minskar betydligt vid tidig träning.
 • Nedsatt känsel
  De flesta patienter får nedsatt känsel i huden runt operationsärret. Detta kan till stor del gå tillbaka, men vissa patienter kan ha kvarstående känselnedsättning. Den har någon praktisk betydelse, men i sällsynta fall kan känseln på ovansidan av foten och förmågan att böja foten bakåt/uppåt påverkas. Det kan eventuellt hjälpa med ett specialbandage.

Tveka inte att höra av dig till oss om du är orolig eller har några frågor.

Problem med förbandet

Det är viktigt att du är uppmärksam på ditt förband och kontaktar oss om det läcker.

Normalt förband

Förbandet läcker - kontakta oss

Risk för att förbandet börjar läcka:


Förbandet läcker:

Förbandet lossnar - kontakta oss

Den dagliga träningen, både före och efter operationen, underlättar läkning och rehabilitering och är en förutsättning för att din operation ska bli lyckad. Den viktigaste träningen är den du gör själv. Din motivation och ditt deltagande i träningen påverkar hur bra du läker.

Här nedanför ser du exempel på övningar att göra före och efter operationen.

Träning inför operation

Här är några förslag på övningar som du kan göra själv. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

1. Cykling

Cykla på lätt belastning i 20 minuter.

2. Träna låret med boll

Träna lårets baksida med boll, 3 x10.

3. Träna låret mot vägg

Träna lårets baksida sträckning mot vägg.

4. Situps

Gör sit ups 3x20

5. Träna balans med vikter

Träna balansen.

6. Träna foten mot vägg

Träna aktiv sträckning med foten mot vägg.

Efter operation: dag 1

Timmarna efter operationen börjar du med de första övningarna för att ditt tillfrisknande ska komma igång så snart som möjligt. 

1. Gång med gångbord

2. Rörelseträning med boll

Rörelseträning med jordnötsboll.

3. Raka benlyft

4. Sträcka på knät

Sträcka ut knäet mot sängens botten foten sträckes mot huvudet.

5. Diagonalgång med kryckor

6. Trappträning

Efter operation: dag 1–14

Följande övningar kan du göra hemma själv eller tillsammans med din sjukgymnast. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

1. Rörelseträning med boll

Rörelseträning aktivt avlasta med jordnötsboll eller stor boll. 

2. Situps

Situps med psoaskudde (eller boll).

3. Bäckenlyft med psoaskudde

Bäckenlyft med psoaskudde (eller boll) med fötterna i väggen. 

 

 

4. Tå- och hälhävning

Tåhävning. 

Hälhävning

 

5. Benlyft

6. Träning med kryckor

Gångträna med 2 kryckkäppar diagonalgång.

 

Film: Trappgång utan kryckor

7. Trappgång utan kryckor

Efter återbesök: dag 14+

Detta är förslag på övningar som du kan träna själv efter att stygnen är borttagna. 

1. Cykling

Cykling om du har rörligheten.

2. Benpress med boll

Benpress med boll mellan knäna.

3. Lår- och balansträning med armrodd

Sittande balansträning med stor boll samt kombination lårmuskelträning o armrodd. 

4. Balansträning med och utan balanskudde

5. Lårmuskelträning mot vägg

Statisk lårmuskelträning mot vägg. Boll mellan knäna- ev jobba med armarna.

6. Stretching fram och baksida av lår

Stretching lårets baksida.

 


Stretching
 lårets baksida mot vägg. 

 


Stretching lårets framsida

7. Trappgång utan kryckor

En knäprotes-operation är ett stort ingrepp som kan påverka din vardag. En kurator kan ge råd och stöd om du tycker att någonting som rör operationen är jobbigt. Kuratorn kan också ge dig information om dina sociala rättigheter och vad samhället kan erbjuda för hjälp. Hör av dig till oss på ortopedimottagningen om du vill ha kontakt med en kurator.

Två veckor efter din operation blir du kallad till ett återbesök. Då får du träffa en ortopedisk sjuksköterska som kontrollerar såret, knäfunktionen och tar bort dina stygn.

Ungefär två månader efter operationen ska du göra ett återbesök hos vår sjukgymnast, som kontrollerar hur ditt knä fungerar.

Ditt knä kan ha en tendens att vara svullet under ett till två år efter operationen. Därför kan man inte bedöma det slutgiltiga resultatet förrän det har gått så lång tid.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter