Operation av hammartå

Hammartå innebär att en eller flera tår bredvid stortån är böjda. Du kan ibland få lindring med hjälp av speciella inlägg som lyfter upp det främre fotvalvet. Om du trots det fortfarande har besvär kan det bli aktuellt med en operation.

Själva operationen tar ungefär en halvtimme. Efteråt får du stanna kvar på sjukhuset i omkring 2 timmar.

Tänk på att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer tillbaka efter operationen. Placera saker du använder dagligen lättillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan ha hjälp av en bra stol, gärna med armstöd och möjlighet till högläge. Det är bra om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver.

Du är lokalbedövad under operationen, vilket innebär att du är vaken men bedövad i området som opereras. Under operationen får du en blodtrycksmanschett ovanför fotknölen. Det förhindrar blodet från att komma ner i foten och gör det lättare att genomföra operationen. Det kan kännas lite obehagligt i början, men du vänjer dig snabbt. Läkaren opererar sedan leden och placerar ett stift i tån för att den ska stabiliseras under läkningen.

Du får stanna kvar på sjukhuset i ungefär 2 timmar efter operationen, främst för att säkerställa så att det inte blöder i förbandet. Du får även en speciell sko där du endast belastar hälen. Den får du vanligtvis ha i fyra veckor. Tänk på att skydda tån mot stötar, eftersom du har ett stift som sticker ut ur den.

Du får inte gå, cykla eller köra bil hem från sjukhuset eftersom du fortfarande kan vara påverkad av medicinerna du har fått i samband med ingreppet. Det lämpligaste är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset, eller att du åker hem med sjukresa. *så går det till*

De första dygnen efter operationen är det normalt att känna smärta. För att underlätta får du med dig recept på smärtstillande läkemedel hem. Det kan ta 2–6 månader innan du är fri från smärta.

Under de första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt. Det minskar risken för svullnad och blödning vilket gör att såret läker lättare. Oftast lägger sig svullnaden inom en månad, men ibland kan det finnas en viss svullnad kvar i upp till ett år efter operationen.

När du duschar ska du undvika att den opererade foten och förbandet blir blött. Du kan använda en duschstrumpa som du köper på sjukhuset, eller en vanlig plastpåse. Det viktigaste är att det håller tätt.

Vi tar bort stygnen vid ett återbesök på ortopedimottagningen 2 veckor efter operationen. På det andra återbesöket, efter 4 veckor, tar vi bort stiftet *(och förbandet?)*.

Tvätta foten som vanligt när förbandet är borttaget, men undvik varma bad de första veckorna för att undvika att foten svullnar. Den första veckan utan förband ska du massera det opererade området regelbundet med mjukgörande kräm och träna tåns rörlighet genom att töja den med handen.

Längden på din sjukskrivning beror på vilket arbete du har. Har du ett gående arbete kan du behöva mellan två och åtta veckors sjukskrivning.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter