Operation av hallux valgus

Hallux valgus, sned stortå, kan göra att det bildas en ömmande knöl vid stortåns bas. Ibland kan det hjälpa med speciella skoinlägg, men om det inte är tillräckligt kan det bli aktuellt med en operation.

Själva operationen tar ungefär en halvtimme. Efteråt får du stanna kvar på sjukhuset i omkring 2 timmar.

Tänk på att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer hem efter operationen. Placera saker du använder dagligen lättillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan ha hjälp av en bra stol, gärna med armstöd och möjlighet till högläge. Det är bra om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver.

Du är lokalbedövad under operationen, vilket innebär att du är vaken men bedövad i området som opereras. Under operationen får du en blodtrycksmanschett ovanför fotknölen. Det förhindrar blodet från att komma ner i foten och gör det lättare att genomföra operationen. Det kan kännas lite obehagligt i början, men du vänjer dig snabbt. Läkaren tar sedan bort knölen och rätar upp leden vid stortån.

Du får stanna kvar på sjukhuset i ungefär 2 timmar efter operationen, främst för att säkerställa så att det inte blöder i förbandet.

Du får en speciell sko av oss där du bara belastar hälen. Beroende på om du har genomgått en vanlig eller utökad operation ska du använda skon i antingen 4 eller 6 veckor – personalen informerar dig om vilket.

Du får inte gå, cykla eller köra bil hem efter operationen eftersom du fortfarande kan vara påverkad av medicinerna du har fått. Det lämpligaste är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset, eller att du åker hem med sjukresa. *så här går det till*

De första dygnen efter operationen är det normalt att känna smärta. För att underlätta får du recept på smärtstillande läkemedel med dig hem. Det kan ta 2–6 månader innan du är fri från smärta.

Under de första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt. Det minskar risken för svullnad och blödning och gör därför att såret läker lättare. Oftast lägger sig svullnaden inom en månad, men ibland kan det finnas en viss svullnad kvar i upp till ett år efter operationen.

När du duschar ska du undvika att den opererade foten och förbandet blir blött. Du kan använda en duschstrumpa som du köper på sjukhuset, eller en vanlig plastpåse. Det viktigaste är att det håller tätt.

Vanlig operation

Om du har genomgått en vanlig operation ska du gå i den speciella skon i fyra veckor. Två veckor efter din operation ska en distriktssköterska ta bort ditt gips och dina stygn. Ytterligare två veckor senare tar du bort resterande förband på egen hand. Efter det kan du ha en rymlig sko med stadig sula.

Utökad operation

Om du har genomgått en utökad operation ska du använda den speciella skon i sex veckor. Två veckor efter operationen tar en sjuksköterska på ortopedmottagningen bort stygn och gips. Efter ytterligare två veckor ska du själv ta bort resterande förband, men behåll specialskon på i två veckor till. När det har gått sex veckor efter operationen kan du istället börja använda en rymlig sko med stadig sula.

När förbandet är borttaget ska du tvätta foten som vanligt, men undvik varma bad de första veckorna eftersom foten svullnar lätt.

Massera det opererade området med mjukgörande kräm den första veckan. Det är även viktigt att du tränar tåns rörlighet. Det gör du genom att töja leden med hjälp av din hand.

Beroende på vilket arbete du har blir du sjukskriven i mellan två och sex veckor.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter