Operation av hallux rigidus

Hallux rigidus innebär att stortåleden stelnar till. Benpålagringar bildas på ovansidan av tåleden och hindrar dig från att röra stortån normalt. Det kan hjälpa att använda en specialsko, men i annat fall kan en operation bli aktuell.

Själva operationen tar ungefär 20 minuter. Efteråt får du stanna kvar på sjukhuset i omkring 2 timmar.

Tänk på att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer tillbaka efter operationen. Placera saker du använder dagligen lättillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan ha hjälp av en bra stol, gärna med armstöd och möjlighet till högläge. Det är bra om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver.

Du är lokalbedövad under operationen, vilket innebär att du är vaken men bedövad i området som opereras. Under operationen får du en blodtrycksmanschett ovanför fotknölen. Det förhindrar blodet från att komma ner i foten och gör det lättare att genomföra operationen. Det kan kännas lite obehagligt i början, men du vänjer dig snabbt. Läkaren tar sedan bort benpålagringarna, vilket gör att stortån blir mer rörlig och din smärta minskar.

Efter operationen får du stanna kvar på sjukhuset i ungefär 2 timmar, främst för att säkerställa så att det inte blöder i förbandet. Efter operationen kan du gå på hela foten.

Du får inte gå, cykla eller köra bil hem från sjukhuset eftersom du fortfarande kan vara påverkad av medicinerna du har fått i samband med ingreppet. Det lämpligaste är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset, eller att du åker hem med sjukresa. *så här går det till*

De första dygnen efter operationen är det normalt att känna smärta. Du får recept på smärtstillande läkemedel med dig hem för att underlätta. Det kan ta 2–6 månader innan du är fri från smärta.

Under de första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt. Det minskar risken för svullnad och blödning vilket gör att såret läker lättare. Oftast lägger sig svullnaden inom en månad, men ibland kan det finnas en viss svullnad kvar i upp till ett år efter operationen.

Från och med tredje dagen efter operationen ska du rörelseträna stortån. Det gör du genom att:

  1. Dra stortån uppåt mot fotryggen.
  2. Stå på hela trampdynan, gå upp på tå och lägga tyngden på framfoten.

Varje övning ska göras både morgon och kväll, tio gånger per övning.

När du duschar ska du undvika att den opererade foten och förbandet blir blött. Du kan använda en duschstrumpa som du köper på sjukhuset, eller en vanlig plastpåse. Det viktigaste är att det håller tätt.

14 dagar efter operationen tar du bort förbandet och stygnen hos din distrikssköterska. Du bokar själv in besöket, så tänk på att kontakta sköterskan i god tid.

När förbandet är borttaget ska du tvätta foten som vanligt, men undvik varma bad under de första veckorna för att undvika att foten svullnar. Under den första veckan ska du massera det opererade området med mjukgörande kräm.

Längden på din sjukskrivning beror på vilket arbete du har. Har du ett gående arbete kan du behöva mellan två och fyra veckors sjukskrivning.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter