Tryckmätning av urinblåsa test

Vi gör undersökningen för att bedöma urinblåsans funktion och se om du har exempelvis inkontinens. Vi undersöker urinröret och ändtarmen via katetrar. Om du är man undersöker vi ibland även prostatan.

Undersökningen tar oftast ungefär en timme. Om du ska på flera undersökningar vid samma tillfälle tar besöket ungefär två timmar. 

Berätta för oss vilka mediciner du tar. Inför undersökningen är det bra om du är kissnödig och har tömt ändtarmen. Om du har tarmstomi ska du ta med dig en extra påse.

Om du har urinvägsinfektion eller pågående menstruation kan vi inte genomföra undersökningen. Hör i så fall av dig till mottagningen så fort som möjligt för att få en ny tid.

Under undersökningen får du först försöka kissa, så att vi kan ta ett urinprov. Ibland mäter vi samtidigt hur snabbt och hur mycket du kissar. Efter det för vi in tunna slangar, så kallade katetrar, i urinblåsan och ändtarmen.

Vi använder katetrarna för att långsamt fylla blåsan med ljummen vätska tills du blir kissnödig. Samtidigt mäter vi trycket i blåsan. Därefter får du pröva att kissa igen. Ofta gör vi mätningen flera gånger, och ibland gör vi andra undersökningar i samband med detta. 

Det är ovanligt att uppleva några besvär efter undersökningen, men vid enstaka tillfällen kan du få tecken på urinvägsinfektion. Drick gärna mycket vätska efter undersökningen.

Resultatet skickas till den läkare som har remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter