Sus: Frakturer i handen, operation

Om du har brutit ben eller leder i handen kan du behöva operera den. Under operationen placeras benbitarna i sitt ursprungliga läge med ståltrådsstift, böjliga ståltrådar, plattor och skruvar.

Hur lång tid operationen och läkningen tar, varierar beroende på hur stor skadan är.

Du får mer information i din kallelse om eventuella förberedande undersökningar, så som röntgen och EKG.

Inför operationen ska du undvika inflammationsdämpande mediciner. Andra mediciner ska du fortsätta ta som vanligt.

Inför din operation måste du i de flesta fall fasta. Du får träffa en narkosläkare som berättar mer om vad som krävs i just ditt fall. Är du inlagd på avdelningen träffar du narkosläkaren vid inskrivningen. Annars träffar du narkosläkaren på operationsdagen.

Tänk på att ordna transport hem eftersom du inte bör cykla eller köra bil efter din operation.

Du får inte ha några sår på handen eller armen som ska opereras eftersom de kan bli inflammerade.

I vissa fall kan du eventuellt inte bli sövd under operationen. Detta gäller om du har är förkyld eller om du har influensa, feber, en magsjukdom eller om du nyligen har fått en kronisk sjukdom. Kontakta i så fall handkirurgimottagningen. En operationskoordinator får då ta ställning till om du kan opereras. 

Dagen då du ska opereras blir du inskriven på mottagningen vid den tid som står i din kallelse.

Under operationen blir du antingen sövd eller får lokalbedövning i armen. Läkaren bestämmer hur stort område som kommer att lokalbedövas. Du kan inte se området som vi opererar eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.

I de flesta fall kan du få något lugnande läkemedel om du behöver det. Du kan också låna en musikspelare med hörlurar.

Under operationen öppnar vi upp frakturen, lägger benet tillrätta och fäster det i rätt läge.

Efter operationen gipsar vi din hand. Det är normalt att handen svullnar, men du kan hålla handen i högläge för att förhindra det. Om svullnaden ökar under de första dagarna finns det risk för att gipset blir för trångt och klämmer. Kontakta i så fall handkirurgimottagningen. 

Du bör inte cykla eller köra bil  direkt efter en handoperation.

Gipset får sitta kvar i en till tre veckor. I samband med att vi tar bort gipset tar vi också bort stygnen. I vissa fall kan handen behöva gipsas om. Hur länge du behöver vara sjukskriven är individuellt.

Frakturområdet och ibland hela handen är svullen när gipset tas av. Det gör ont att böja på fingrarna. 

Det opererade området gör ont under det första dygnet efter operationen, men smärtan brukar sedan avta.

När du duschar kan du behöva skydda området. Du kan använda dubbla plastpåsar om handen som du fäster med tejp.

Det är viktigt att du kommer igång och använder handen så snart som möjligt. I filmen "Så här tränar du efter handskada eller handoperation" kan du se hur du ska träna på rätt sätt för att motverka svullnad och stelhet i lederna efter din operation.

På Handkirurgimottagning rehabilitering kan du få ytterligare träningsövningar som är anpassade för just din skada. 

För att få tillbaka rörligheten i handen behöver du använda den så normalt som möjligt. Det är viktigt att röra handen även om det gör ont. Ibland kan du behöva träna i flera månader.

Så här tränar du efter en handskada eller handoperation

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter