Ljumsk-, vatten-, och navelbråcksoperation

Ljumskbråck, vattenbråck och navelbråck beror på att bukhinnan buktar ut genom öppningar i bukväggen. Ljumskbråck och vattenbråck opereras genom ett snitt i ljumsken. Navelbråck opereras via ett snitt vid naveln. Du är sövd under ingreppen.

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Barn ska vara på fastande mage under sex timmar före operationen.

Oftast blir du sövd under operationen, men i enstaka fall kan läkaren bedöma att det är lämpligt med ryggbedövning istället för sövning.

Oftast kan du åka hem samma dag. Det går bra att duscha direkt, men undvik att bada tills såren är läkta.

Barn behöver oftast smärtlindrande tabletter de första dygnen och bör vara hemma från förskola eller skola i en till två dagar. Undvik idrott och andra aktiviteter för att inte riskera slag eller smällar mot operationssåret.

Området runt såret kan bli missfärgat, och för pojkar och män kan särskilt pungen bli svullen och missfärgad några dagar efter operationen för ljumsk- och vattenbråck. Kontakta sjukvården om det inte blir bättre inom några dagar.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter