Höftledsoperation test

Om du har ont i höften och svårt att röra dig på grund av sjukdom eller skada, kan du behöva en höftledsprotes. Under operationen ersätter vi lårbenshuvud och ledskål med två konstgjorda delar av metall och plast.
 

Det är bra om du har god kondition inför operationen – då blir resultatet som bäst. Smärta i höften gör att din styrka i musklerna blir nedsattm och därför är det viktigt att du tränar så att du blir så stark som möjligt innan din operation. Det är inte farligt att träna trots att det gör ont.

Gör så många övningar som du kan. Träna helst två till tre gånger per dag, ungefär femton minuter varje gång. Upprepa varje övning mellan tio och femton gånger.

Övningarna kan du se i filmen om höftledsoperation. I den får du även veta mer om operationen, vad den har för syfte och vad du behöver tänka på efter operationen. Du hittar filmen här nedanför.

Film om höftledsoperation

Innan du kommer till oss är det bra att planera för när du kommer tillbaka hem efter operationen. Du kan förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat. Du kan även ta bort lösa mattor i hemmet.

Före operationen ska du duscha och tvätta dig med speciella svampar som du får på den preoperativa mottagningen. Du får information om andra förberedelser inför din operation på mottagningen, där du också får en omfattande skriftlig informationsbroschyr som detaljerat beskriver det du behöver veta inför din operation.

Under operationen kommer du antingen att få ryggbedövning eller bli sövd. Vilken av bedövningsmetoderna som passar dig bäst kommer du att komma överens om tillsammans med personalen när du kommer till mottagningen.

Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning, och sedan flyttas du till en vårdavdelning. Du smärtstillande läkemedel i tablettform regelbundet och extra vid behov. För att lindra smärtan är det också viktigt att du kommer igång och rör dig. Ju snabbare du kommer igång, desto mindre ont får du.

Du kan belasta det opererade benet och får börja stå och gå direkt efter operationen. Fysioterapeuten hjälper dig med fortsatt träning och rehabilitering. En arbetsterapeut går igenom vilka hjälpmedel du kommer att behöva. 

I sista delen av filmen – efter operation och rehabilitering – beskriver vi vad som händer efter din operation, till exempel hur rehabiliteringen går till. Där hittar du också övningarna du ska göra före och efter operationen.

Det är viktigt att du tränar varje dag så att du får tillbaka styr­kan i ditt opererade ben så fort som möjligt och inte stelnar till.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter