Blodtrycksmätning 24 timmar test

Du får låna hem en speciell blodtrycksmätare som automatiskt mäter ditt blodtryck. Mätaren ska sitta på i ett dygn.

Hela mätningen sker under ungefär 24 timmar – den börjar när du hämtat mätutrustningen på sjukhuset, och slutar 24 timmar senare. Du lämnar tillbaka mätaren på sjukhuset nästa dag.

Du behöver inte förbereda dig på något vis. Du bör göra mätningen på en dag som är helt vanlig för dig.

Om du är yrkeschaufför bör du inte göra mätningen under en arbetsdag. Kontakta i så fall mottagningen i god tid före mätningen.

På sjukhuset mäter vi blodtrycket i båda armarna. Sedan placerar vi en blodtrycksmanschett runt överarmen, oftast den arm som du använder minst.

Efter några testmätningar startar registreringen och vi kopplar blodtrycksmätaren i ett bälte, antingen runt din midja eller över din axel. Du får en dagbok för att skriva vad du gör under det kommande dygnet och om du har några besvär.

Blodtrycket mäts två till tre gånger per timme under hela dygnet. Du bör hålla armen stilla under mätningarna. Om en mätning inte lyckas görs ett nytt försök. Du kan inte duscha eller bada under detta dygn.

Efter ett dygn tar du av utrustningen eller får hjälp av personalen att göra det. Du lämnar tillbaka blodtrycksapparaten och dagboken till avdelningen på den tid som vi avtalat med dig.

Efter att vi har analyserat och bedömt ditt resultat har analys skickar vi resultatet till den läkare som har remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter