Mortons nervknuta - operation

Mortons nervknuta är en ömmande nervknuta som vanligtvis uppkommer mellan tredje och fjärde tån. Oftast kan speciella inlägg och breda skor hjälpa, men märker man ingen förbättring inom tre till fyra månader kan operation bli aktuell. (vad gör man vid operationen och hur åtgärdar det problemet?)

Operationen tar cirka 30 minuter. Efter operationen får du stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar.

En operation innebär alltid en viss risk , även om den är liten. En infektion eller annan komplikation kan uppstå som gör att foten inte blir bättre. Cirka 80-90 % av patienterna som opereras för Mortons nervknuta blir hjälpta. 

Före

Förbered dig för tiden efter operationen genom att ta bort lösa mattor hemma och placera saker som du använder ofta lätt tillgängliga. En stabil stol, gärna med armstöd och fotpall, kan vara bra att ha. Fundera även på om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver det. 

Tänk på att du inte får gå, cykla eller köra bil hem efter operationen  eftersom du kan vara påverkad av mediciner som du fått. Be gärna någon närstående hämta dig eller beställ sjukresa genom Skånetrafiken.

Beställ sjukresa (Skånetrafiken)

Under

Operationen görs i lokalbedövning. En blodtrycksmanschett sätts ovanför fotknölen och blåses upp. Det hindrar blodet från att komma ner i foten, vilket underlättar själva operationen.

(Hur går själva operationen till? Hur kommer det att kännas? Förslagsvis någon formulering om att man är vaken hela tiden och kan prata med dem som utför operationen, men att man inte kommer att känna något)

Efter

Efter operationen får du stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar, framförallt för att vi ska att vi kan säkerställa att det inte blöder från förbandet. (bättre formulering? blöder genom förbandet?) Du kan gå på hela foten direkt efter operationen.

De första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt, detta för att minimera svullnad och blödning vilket försämrar läkningen. Oftast lägger sig svullnaden inom någon månad, men i enstaka fall kan en viss svullnad kvarstå i upp till ett år.

Eftersom en del av nerven tas bort i och med operationen kommer du få sämre känsel i tårna. Detta är sällan något problem och du vänjer dig snabbt.

Smärta efter operation

Det är normalt att känna smärta de första dygnen efter operationen. Du får recept på smärtstillande läkemedel och innan du lämnar sjukhuset ger vi dig råd om hur du ska ta dem. Det kan ta två till sex månader innan du är helt smärtfri.

Förband och stygn

Undvik att den nyopererade foten blir blöt när du duschar. Du kan köpa en duschstrumpa på ortopedmottagningen eller använda en vanlig plastpåse, det viktigaste är att det håller tätt. (är detta endast så länge man har förbandet?)

När förbandet är borttaget, tvätta och smörj foten, men undvik varma bad de första veckorna efter operationen eftersom foten svullnar lätt. Massera det opererade området med mjukgörande kräm den första veckan. 

Sjukskrivning

Sjukskrivning kan bli aktuell beroende på vilket arbete du har. Om du går mycket i arbetet kan du behöva bli sjukskriven i en till tre veckor. (ingen sjukskrivning om man inte går mycket i arbetet)

Återbesök

Förbandet och stygnen tas bort hos distriktssköterska fjorton dagar efter operationen. Kontakta distriktssköterskan i god tid (vad menas med i god tid? ska man kontakta redan innan operationen eller räcker det när man är opererad?)

(Gör snågon mer uppföljning av om operationen var lyckad? Hur, var och när i så fall?)

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter