Knäprotes - operation [UTKAST]

Tips på träning och övningar för dig som ska få en knäprotes. Du får även råd inför operationen och information om vad du kan förvänta dig den första tiden efter att du fått en knäprotes.

Under operationen byts delar av knät ut och en protes sätts in. Målsättningen är att du ska lämna sjukhuset samma kväll eller dagen efter. Det finns olika metoder för hur operationen utförs, men de flesta som får en ny knäled upplever att man är i mindre behov av smärtstillande medicin, kan sträcka knäet helt, kan böja knäet så du kan sitta i en vanlig stol, cykla och gå i trappor.

Läkningen tar upp till ett år, men förbättringen brukar märkas redan efter några veckor. Forskning har gett nya metoder som gjort att tiderna för tillfrisknandet kortats betydligt.

Mindre smärta och kortare vårdtider vid ledoperationer (vetenskaphalsa.se)

Efter operationen är det vanligt att du blir sjukskriven i cirka två månader.

Olika operationstyper

Osteotomi är en operation där man flyttar belastningen i knäleden, så att den svagaste delen av knäleden avlastas. Denna operation görs på underbenet, strax ovanför knäleden. Vid denna operation sätts ingen protes. Knäleden avlastas samtidigt som där delvis sker en biologisk läkning av det dåliga ledbrosket. Läkningen tar tre till fem månader.

När artrosen sitter enbart på insidan eller enbart på utsidan kan man bli opererad med halvprotes. Operationen görs genom att cirka 20 centimeter långt snitt från knäskålen till underbenet. Protesen fästs till benet med bencement. Läkning/rehabilitering av denna typ av operation går oftast snabbare än vid andra operationer.

När man sätter in en hel knäprotes görs ett cirka 30 centimeters snitt över knäet. En protesdel sätts in i nedersta delen av lårbenet och en annan protesdel sätts in överst på skenbenet. Knäprotesen kan sättas fast med eller utan bencement. Knäskålen byts sällan ut. Det tar minst tre månader innan benet har anpassat sig till protesen. Under denna period kan man känna smärtor från knäleden. Knäprotesens hållbarhet varierar från person till person. I 90-95 % är knäproteserna välfungerande efter tio år. 80-90 % är välfungerande efter femton år.

Före operationen

Vid ditt första besök hos oss tar du tillsammans med ortoped ställning till om du ska opereras eller om annan behandling är den bästa lösningen för dig. Om du ska opereras träffar du operationsteamet som ger dig information om operationen. Sköterskan kollar blodprover och bedömer om du har möjlighet att klara dig när du kommer hem. Om du har behov av hemhjälp i samband med utskrivningen från sjukhuset bör du kontakta din hemkommun innan operationen.

Tillsammans bestämmer ni även vilken bedövningsmetod som är mest lämplig för dig. Sövning blir allt vanligare eftersom det ger bättre förutsättningar för snabb återhämtning. De flesta som sövs lider mindre av biverkningar som smärtor och illamående.

Träning

För att operationen ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att du tränar benet innan operationen. Vår sjukgymnast hjälper dig med övningar. Om du inte bor i Hässleholm är det viktigt att du tar kontakt med en sjukgymnast på din hemort i god tid innan operationen för hjälp med sjukgymnastik före och efter operationen.

Du bör motionera dagligen, till exempel promenera, cykla, simma, gå på gym eller annan typ av träning som passar dig. Eftersom du kommer använda kryckor under en tid efter operationen bör du redan före operationen träna på att gå med två kryckor.

Vi rekommenderar att du använder skor med bra stöd och stötdämpande sula.

Till träningsråd före och efter operation

Kost

Inför operationen rekommenderar vi att du äter en sund och varierande kost. Detta förebygger onödig trötthet, gör att operationssåret läker snabbare och minskar risken för komplikationer. Om din aptit är liten, kan du komplettera din mat med proteinrik dryck. 

Veckan före operationen får du inte gå i aktiv viktminskningsbehandling.

Tobak och alkohol

Rökning och alkohol ökar risken för komplikationer. Därför är det viktigt att du slutar röka minst åtta före veckor och inte röker åtta veckor efter. Du bör även dra ned på eller inte dricka alkohol alls minst fyra veckor före operationen.

Levnadsvanor i samband med operation i Skåne

Mediciner och vaccination

Vissa mediciner ska justeras innan operationen. Det gäller till exempel Waran och Plavix, men även andra mediciner. Har du diabetes eller förhöjt blodtryck bör du kontrollera sjukdomen hos primärvården så att den är välreglerad inför operationen. Du kommer att få mer information om detta i samband med den preoperativa bedömningen.

Minst fem dagar innan operationen ska du sluta med varje form av naturmedicin eller andra tillskott, då dessa kan innehålla blodförtunnande ämnen, som ökar blödningsrisken vid operation.

Du kan vaccinera dig fram till tidigast två veckor före din operation och du ska även vänta minst två veckor efter din operation. Detta gäller alla typer av vaccinationer.

Förberedelser dagen innan

Med start sex timmar innan du ska vara på sjukhuset får du inte äta fast mat eller dricka mjölkprodukter. Inom denna tidsram får du inte heller äta pastiller, godis eller tugga tuggummi.

Fram till två timmar innan operationen får du dricka klara vätskor som vatten och klar saft. Du kan även dricka kaffe och te utan mjölk eller grädde. Socker går bra att ha i.

Om du får en infektion

Om du har en infektion i kroppen, till exempel urinvägsinfektion eller en tandböld, ska den vara färdigbehandlad innan operationen. Även mindre sår kring knäet medför en ökad risk för infektion och kan göra att operationen behöver skjutas upp. Kontakta oss om du skulle drabbas av infektion, sår eller liknande nära inpå operationen.

Efter operationen

Efter operationen ligger du en kort stund på ett uppvakningsrum innan du flyttas till ortopediavdelningen.

Inom en timme efter operationen är du uppe och går, och så snart som möjligt ska du börja träna ditt knä, både i och bredvid sängen. Du får en träningsboll som du ska använda så mycket som möjligt för att minska smärta och stelhet. Rehabiliteringen sker under hela det första dygnet på avdelningen och det viktiga är att du tränar på eget initiativ.

Du kommer att träna liggande och stående, träna på att stiga i och ur sängen, resa dig och sätta dig. Du kommer att gå med hög gångvagn, träna på att använda kryckor samt gå i trappa. Vår sjukgymnast instruerar dig. 

Det är viktigt att du från början klarar grundläggande, dagliga sysslor som bad, toalettbesök, av- och påklädning med mera. Personalen hjälper dig självklart om du behöver det. Du sitter uppe i matsalen och äter och det är viktigt att du dricker rikligt, även utöver målen.

Målsättningen är att du ska kunna gå hem till eget boende på kvällen eller nästa dag. Det är därför viktigt att alla funktioner i hemmet är optimerade.

Du får köra bil när du på ett trafiksäkert sätt kan köra fordonet med hänsyn till bland annat styrka och kontroll i ditt knä. Eftersom den ya leden innehåller metall är det bra att veta att den kan utlösa ett larm vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. Du kan berätta att du är opererad med en ny knäled. Även om du har fått ett kort från oss beträffande operationen ör det sällan som det underlättar incheckningen.

Nyopererade har behov av att kosten innehåller större mängder protein och energi än normalt. Vi rekommenderar även att du dricker 1,5-2 liter vätska dagligen av varierande sort.

Utskrivning och återbesök

Personalen bedömer när du kan skrivas ut från sjukhuset. När du kommer hem är det vanligt att du känner dig trött, att vardagssysslorna känns besvärligare och tar längre tid än normalt. Även om det känns jobbigt är det bra om du gör så många sysslor du kan, det ingår som en naturlig del av din träning.

Två-tre dagar efter operationen ringer vårdavdelningen upp dig. Efter två veckor blir du kallad till ett återbesök, då du träffar en ortopedisk sjuksköterska som kontrollerar såret, knäfunktionen och tar bort dina stygn. Cirka två månader efter operationen får du ett återbesök hos vår sjukgymnast som kontrollerar din knäfunktion.

Resultat och komplikationer

En knäprotes kommer aldrig att fungera helt som ett normalt knä. Knät slits snabbare vid hög aktivitet som längre löprundor, tunga lyft och fysiskt hårt arbete.

90-95 % av patienterna är i mindre behov av smärtstillande mediciner efter operationen, kan sträcka knät helt, kan böja knät så du kan sitta i en vanlig stol, kan cykla och gå i trappor. Resterande delen uppnår inte lika tillfredsställande resultat och hos 2-3 % av patienterna kan man få fler smärtor efter operationen än man hade innan. 

Ditt knä kan ha en tendens att vara svullet ett till två år efter operationen, därför kan man inte bedöma det slutgiltiga resultatet förrän dess. Ett fåtal patienter kommer alltid att ha problem med svullnad, även om själva operationen gått bra.

Har du ett tungt fysiskt arbete är det osäkert om du kan fortsätta med detta. Det sexuella samlivet kan du återuppta när du har lust.

Med en hel knäprotes får du oftast god knäfunktion, men det kan vara svårt att gå ner på huk och att ligga på knä. En halvprotes ger större chans till full knäfunktion och gör det lättare för dig att ligga och belasta på böjt knä.

Infektion

Vid 1-2 % av operationerna förekommer infektion. Övervikt, diabetes, rematoid artrit, rökning, alkohol samt infektion i andra delar av kroppen ökar risken för infektion betydligt. En infektion i en konstgjord led kan kräva en ny operation där knät rensas. Det kan också leda till att protesen helt måste avlägsnas. Därefter dröjer det en lång period innan man eventuellt kan sätta in en ny protes.  För att undvika infektion får du förebyggande antibiotika i anslutning till operationen.

Problem med förbandet och andra komplikationer

Träningsråd före och efter operation

Den viktigaste träningen är den du gör själv. Den dagliga träningen, både före och efter operationen, underlättar läkning och rehabilitering och är en förutsättning för en lyckad operation. Exempel på övningar före och efter operation finns nedan.

Efter operationen ska du undvika överbelastning i knäet, vilket kan ge smärta och svullnad, men samtidigt är det viktigt att du tränar ihärdigt, vilket kan vara en svår balansgång. Det är dock ovanligt att man tränar för mycket. Det är viktigt att du tränar ihärdigt på full sträckning i knät. Du får gärna ligga med knät lätt böjt och det ä rviktitg att du böjer och sträcker knät så mycket som du orkar med, både när du ligger och sitter. Bollen är ett mycket bra hjälpmedel.

Efter några månader går det bra att cykla, promenera, spela golf, tennis eller badminton. Även kontrollerad skidåkning går bra. Kontaktsporter som fotboll, handboll, karate, löpning, squash och liknande kan inte rekommenderas.

 • Träning inför operation

  Här är några förslag på övningar som du kan göra själv. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Cykling

   Cykla på lätt belastning i 20 minuter.

  • 2. Träna låret med boll

   Träna lårets baksida med boll, 3 x10.

  • 3. Träna låret mot vägg

   Träna lårets baksida sträckning mot vägg.

  • 4. Situps

   Gör sit ups 3x20

  • 5. Träna balans med vikter

   Träna balansen.

  • 6. Träna foten mot vägg

   Träna aktiv sträckning med foten mot vägg.

 • Efter operation: dag 1

  Timmarna efter operationen börjar du med de första övningarna för att ditt tillfrisknande ska komma igång så snart som möjligt. 

  • 1. Gång med gångbord

  • 2. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning med jordnötsboll.

  • 3. Raka benlyft

  • 4. Sträcka på knät

   Sträcka ut knäet mot sängens botten foten sträckes mot huvudet.

  • 5. Diagonalgång med kryckor

  • 6. Trappträning

 • Efter operation: dag 1–14

  Följande övningar kan du göra hemma själv eller tillsammans med din sjukgymnast. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning aktivt avlasta med jordnötsboll eller stor boll. Gör denna övning minst tre gånger per dag, tio minuter per gång.

  • 2. Situps

   Situps med psoaskudde (eller boll).

  • 3. Bäckenlyft med psoaskudde

   Bäckenlyft med psoaskudde (eller boll) med fötterna i väggen. 

    

    

  • 4. Tå- och hälhävning

   Tåhävning. 

   Hälhävning

    

  • 5. Benlyft

  • 6. Träning med kryckor

   Gångträna med 2 kryckkäppar diagonalgång.

    

   Film: Trappgång utan kryckor

  • 7. Trappgång utan kryckor

 • Efter återbesök: dag 14+

  Detta är förslag på övningar som du kan träna själv efter att stygnen är borttagna. 

  • 1. Cykling

   Cykling om du har rörligheten.

  • 2. Benpress med boll

   Benpress med boll mellan knäna.

  • 3. Lår- och balansträning med armrodd

   Sittande balansträning med stor boll samt kombination lårmuskelträning o armrodd. 

  • 4. Balansträning med och utan balanskudde

  • 5. Lårmuskelträning mot vägg

   Statisk lårmuskelträning mot vägg. Boll mellan knäna- ev jobba med armarna.

  • 6. Stretching fram och baksida av lår

   Stretching lårets baksida.

    


   Stretching
    lårets baksida mot vägg. 

    


   Stretching lårets framsida

  • 7. Trappgång utan kryckor

 • Problem med förbandet och andra komplikationer

  Vissa patienter utvecklar ärrvävnad efter en operation vilken kan leda till nedsatt rörlighet i knäet. I enstaka fall kan man lossa det vid en ny operation. Risken minskar betydligt vid tidig träning.

  De flesta patienter får nedsatt känsel i huden runt operationsärret. Detta kan till stor del gå tillbaka, men vissa patienter kan ha kvarstående känselnedsättning som inte har någon praktisk betydelse. I sällsynta fall kan känseln på ovansidan av foten och förmågan att böja foten bakåt/uppåt påverkas. I de flesta fall försvinner dessa besvär av sig själv. Dock kan de vara kvarstående. Eventuellt kan ett specialbandage avhjälpa.

  Hjärt/kärlsjukdomar kan öka risken för komplikationer vid dessa operationer.

  Vissa upplever mekaniska klickljud från knäet. Dessa ljud kan vara störande men har oftast ingen betydelse.

  En knäoperation är förknippad med, ibland kraftiga, smärtor och därför får du en viss mängd smärtstillande mediciner som trappas ner successivt. I samband med operationen läggs lokalbedövning i knät och denna har god effekt ett halvt till ett dygn efter operationen.

  Smärtor kan flrhindra dig att delta i din träning och därför är det viktigt att du, både med hjälp av dina smärtmediciner samt ditt rehabiliteringsprogram fpr den riktiga smärtbehandlingen.

  Vi värderar regelbundet effekten av den smärtstillande behandling du får. Du blir ombedd att ange din smärta på en skala från noll till tio, där noll står för ingen smärta och tio står för värsta tänkbara smärta. Vårdpersonalen  hjäkper dig härefter att justera din smärtbehandling om du har behov av det.

  • Normalt förband

  • Förbandet läcker - kontakta oss

   Risk för att förbandet börjar läcka:


   Förbandet läcker:

  • Förbandet lossnar - kontakta oss

 • Problem med förbandet och andra komplikationer

  Vissa patienter utvecklar ärrvävnad efter en operation vilken kan leda till nedsatt rörlighet i knäet. I enstaka fall kan man lossa det vid en ny operation. Risken minskar betydligt vid tidig träning.

  De flesta patienter får nedsatt känsel i huden runt operationsärret. Detta kan till stor del gå tillbaka, men vissa patienter kan ha kvarstående känselnedsättning som inte har någon praktisk betydelse. I sällsynta fall kan känseln på ovansidan av foten och förmågan att böja foten bakåt/uppåt påverkas. I de flesta fall försvinner dessa besvär av sig själv. Dock kan de vara kvarstående. Eventuellt kan ett specialbandage avhjälpa.

  Hjärt/kärlsjukdomar kan öka risken för komplikationer vid dessa operationer.

  Vissa upplever mekaniska klickljud från knäet. Dessa ljud kan vara störande men har oftast ingen betydelse.

  • Förband

   Förbandet är normalt, du behöver inte kontakta oss.

   Förbandet är normalt, du behöver inte kontakta oss.

   Kontakta oss om förbandet är på väg att läcka.

   Kontakta oss om förbandet läcker.

   Kontakta oss om förbandet har släppt i kanterna.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter