Knäprotes - operation [UTKAST]

Här finns tips på träning och övningar för dig som ska få en knäprotes. Du får även råd inför operationen och information om vad du kan förvänta dig den första tiden efter att du fått en knäprotes.

Operationen tar (hur lång tid) och målsättningen är att du ska lämna sjukhuset samma kväll eller dagen efter.

Läkningen tar upp till ett år, men förbättringen brukar märkas redan efter några veckor. Efter operationen är det vanligt att du blir sjukskriven i cirka två månader.

När du kommer till ortopedmottagningen för undersökning och bedömning inför operation får du även träffa operationsteamet, bestående av ortopedläkare, sjuksköterska och narkosläkare, vid detta tillfälle. Tillsammans beslutar ni om operationen ska ske med ryggbedövning eller med sövning, vilket blir allt vanligare. Sövning förbättrar förutsättningarna för snabb återhämtning och de flesta patienter som sövs lider mindre av biverkningar som smärtor och illamående.

Mindre smärta och kortare vårdtider vid ledoperationer (vetenskaphalsa.se)

Vid detta besök behöver vi även veta om du tar några mediciner. Vissa mediciner, till exempel Waran eller Plavix, behöver justeras inför operationen.

Träning

För att operationen ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att du tränar benet innan operationen. Vår sjukgymnast hjälper dig med övningar. Ta kontakt med sjukgymnast på din hemort för sjukgymnastik före och efter operationen om du inte bor i Hässleholm.

Du bör motionera dagligen, till exempel promenera, cykla, simma, gå på gym eller annan typ av träning som passar dig. Eftersom du kommer använda kryckor under en tid efter operationen bör du redan före operationen träna på att gå med två kryckor.

Träningsråd före och efter operation

Kost

Inför operationen rekommenderar vi att du äter en sund och varierande kost. Detta förebygger onödig trötthet, gör att operationssåret läker snabbare och minskar risken för komplikationer. Om din aptit är liten, kan du komplettera din mat med proteinrik dryck. 

Veckan före operationen får du inte gå i aktiv viktminskningsbehandling.

Tobak och alkohol

Rökning och alkohol ökar risken för komplikationer efter operationen. Därför är det viktigt att du slutar röka minst åtta före veckor och inte röker åtta veckor efter. Du bör även dra ned eller inte dricka alkohol alls minst fyra veckor före operationen.

Levnadsvanor i samband med operation i Skåne

Förberedelser dagen innan

Med start sex timmar innan du ska vara på sjukhuset får du inte äta fast mat eller dricka mjölkprodukter. Inom denna tidsram får du inte heller äta halstabletter, godis eller tugga tuggummi.

Fram till två timmar innan operationen får du dricka klara vätskor som vatten och klar saft. Du kan även dricka kaffe och te utan mjölk eller grädde. Socker går bra att ha i.

Om du får en infektion

Om du har en infektion i kroppen, till exempel urinvägsinfektion eller en tandböld, ska den vara färdigbehandlad innan operationen. Även mindre sår kring knäet medför en ökad risk för infektion och kan göra att operationen behöver skjutas upp. Kontakta oss om du skulle drabbas av förkylning, urinvägsinfektion, tandböld, sår eller liknande nära inpå operationen.

Något om när man kommer till sjukhuset, vilka förberedelser som görs precis innan operationen etc.

Under operationen byts delar av knät ut och en protes sätts in. Det finns olika metoder för hur operationen utförs, men de flesta som får en ny knäled upplever att smärtan försvinner och att det blir lättare att röra sig. 

Efter operationen ligger du en kort stund på ett uppvakningsrum innan du flyttas till otopediavdelningen.

Inom en timme efter operationen är du uppe och går, och samtidigt ska du träna ditt opererade knä så snart som möjligt, både i sängen och bredvid sängen. Du får en träningsboll som du ska använda så mycket som möjligt för att minska smärta och stelhet. Rehabiliteringen sker fortlöpande hela dygnet och det viktiga är att du tränar på eget initiativ.

Vår sjukgymnast instruerar dig i rörelser och träning. Du kommer att träna liggande och stående, träna på att stiga i och ur sängen, resa dig och sätta dig. Du kommer att gå med hög gångvagn, träna på att använda kryckor samt gå i trappa. När du ska gå på toaletten får du hjälp av personalen. Du sitter uppe i matsalen och äter och det är viktigt att du dricker rikligt, även utöver målen.

Det är viktigt att du från början klarar grundläggande, dagliga sysslor som bad, toalettbesök, av- och påklädning med mera. Personalen hjälper dig självklart om du behöver det.

Du får köra bil när du på ett trafiksäkert sätt kan köra fordonet med hänsyn till bland annat styrka och kontroll i ditt knä. 

Utskrivning och återbesök

(Operations?)teamet bedömer när det är dags för dig att skrivas ut från sjukhuset. När du kommer hem är det vanligt att du känner dig trött, att vardagssysslorna känns mer besvärliga och tar längre tid än normalt. Även om det känns jobbigt är det bra om du gör så många sysslor du kan, även lättare städning. Det ingår som en naturlig del av din träning.

(när) blir du kallad till ett återbesök på ortopedmottagningen, då du träffar en ortopedisk sjuksköterska som kontrollerar såret, knäfunktionen och tar bort dina stygn. Cirka två månader efter operationen får du ett förnyat återbesök hos vår sjukgymnast för kontroll av din knäfunktion.

Resultat och komplikationer

Ditt knä kan ha en tendens att vara svullet ett till två år efter operationen, därför kan man inte bedöma det slutgiltiga resultatet förrän dess. Ett fåtal patienter kommer alltid att ha problem med svullnad, även om själva operationen gått bra.

Har du ett tungt fysiskt arbete, utövar någon kontaktidrott eller annan sport som belastar knäet är det osäkert om du kan fortsätta med detta efter operationen. Med en hel knäprotes får du oftast god knäfunktion, men det kan vara svårt att gå ner på huk och att ligga på knä. Med en halvprotes får man större chans till full knäfunktion och lättare för att ligga på knä.

Problem med förbandet och andra komplikationer

Träningsråd före och efter operation

Den viktigaste träningen är den du gör själv. Den dagliga träningen, både för och efter operationen, underlättar läkning och rehabilitering och är en förutsättning för en lyckad operation. Exempel på övningar före och efter operation finns nedan.

Efter operationen ska du undvika överbelastning i knäet, vilket kan ge smärta och svullnad, men samtidigt är det viktigt att du tränar ihärdigt, vilket kan vara en svår balansgång. Det är dock ovanligt att man tränar för mycket.

Efter några månader går det bra att cykla, promenera, spela golf, tennis eller badminton. Även kontrollerad skidåkning går bra. Kontaktsporter som fotboll, handboll, karate, löpning, squash och liknande kan inte rekommenderas.

 • Träning inför operation

  Här är några förslag på övningar som du kan göra själv. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Cykling

   Cykla på lätt belastning i 20 minuter.

  • 2. Träna låret med boll

   Träna lårets baksida med boll, 3 x10.

  • 3. Träna låret mot vägg

   Träna lårets baksida sträckning mot vägg.

  • 4. Situps

   Gör sit ups 3x20

  • 5. Träna balans med vikter

   Träna balansen.

  • 6. Träna foten mot vägg

   Träna aktiv sträckning med foten mot vägg.

 • Efter operation: dag 1

  Timmarna efter operationen börjar du med de första övningarna för att ditt tillfrisknande ska komma igång så snart som möjligt. 

  • 1. Gång med gångbord

  • 2. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning med jordnötsboll.

  • 3. Raka benlyft

  • 4. Sträcka på knät

   Sträcka ut knäet mot sängens botten foten sträckes mot huvudet.

  • 5. Diagonalgång med kryckor

  • 6. Trappträning

 • Efter operation: dag 1–14

  Följande övningar kan du göra hemma själv eller tillsammans med din sjukgymnast. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning aktivt avlasta med jordnötsboll eller stor boll. 

  • 2. Situps

   Situps med psoaskudde (eller boll).

  • 3. Bäckenlyft med psoaskudde

   Bäckenlyft med psoaskudde (eller boll) med fötterna i väggen. 

    

    

  • 4. Tå- och hälhävning

   Tåhävning. 

   Hälhävning

    

  • 5. Benlyft

  • 6. Träning med kryckor

   Gångträna med 2 kryckkäppar diagonalgång.

    

   Film: Trappgång utan kryckor

  • 7. Trappgång utan kryckor

 • Efter återbesök: dag 14+

  Detta är förslag på övningar som du kan träna själv efter att stygnen är borttagna. 

  • 1. Cykling

   Cykling om du har rörligheten.

  • 2. Benpress med boll

   Benpress med boll mellan knäna.

  • 3. Lår- och balansträning med armrodd

   Sittande balansträning med stor boll samt kombination lårmuskelträning o armrodd. 

  • 4. Balansträning med och utan balanskudde

  • 5. Lårmuskelträning mot vägg

   Statisk lårmuskelträning mot vägg. Boll mellan knäna- ev jobba med armarna.

  • 6. Stretching fram och baksida av lår

   Stretching lårets baksida.

    


   Stretching
    lårets baksida mot vägg. 

    


   Stretching lårets framsida

  • 7. Trappgång utan kryckor

 • Problem med förbandet och andra komplikationer

  Vissa patienter utvecklar ärrvävnad efter en operation vilken kan leda till nedsatt rörlighet i knäet. I enstaka fall kan man lossa det vid en ny operation. Risken minskar betydligt vid tidig träning.

  De flesta patienter får nedsatt känsel i huden runt operationsärret. Detta kan till stor del gå tillbaka, men vissa patienter kan ha kvarstående känselnedsättning som inte har någon praktisk betydelse. I sällsynta fall kan känseln på ovansidan av foten och förmågan att böja foten bakåt/uppåt påverkas. I de flesta fall försvinner dessa besvär av sig själv. Dock kan de vara kvarstående. Eventuellt kan ett specialbandage avhjälpa.

  Hjärt/kärlsjukdomar kan öka risken för komplikationer vid dessa operationer.

  Vissa upplever mekaniska klickljud från knäet. Dessa ljud kan vara störande men har oftast ingen betydelse.

  • Normalt förband

  • Förbandet läcker - kontakta oss

   Risk för att förbandet börjar läcka:


   Förbandet läcker:

  • Förbandet lossnar - kontakta oss

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter