Knäprotes - operation [UTKAST]

Knäledsartros kan ge en smärtsam och mycket ansträngande gång. Om smärtan och värken blir för påtaglig kan en operation bli aktuell. Då ersätter vi de inflammerade lederna med en protes.

Själva operationen tar ungefär X timmar och målsättningen är att du ska kunna lämna sjukhuset samma kväll. Efter operationen är det vanligt att du blir sjukskriven i omkring två månader.

Det finns olika metoder för att utföra operationen (vilka metoder?), och vilken metod som används avgör hur lång tid det tar för knät att bli bra. De flesta som får en ny knäled upplever att smärtan försvinner och att det blir lättare att röra sig.

Vid ditt första besök hos oss träffar du operationsteamet. Det är då viktigt att du berättar vilka läkemedel du tar, så att du kan få information om eventuella justeringar av medicinerna som du behöver göra inför operationen. 

Tillsammans bestämmer ni också vilken bedövningsmetod som är mest lämplig för dig. Sövning blir allt vanligare eftersom det ger bättre förutsättningar för snabb återhämtning. De flesta som sövs lider mindre av biverkningar som smärtor och illamående.

När får man veta tiden för operation?

Förberedelser för en lyckad operation

Det finns mycket som du själv kan göra inför din operation för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Om du har några frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Träning

Det är viktigt att du tränar benet före operationen. Det gör dig väl förberedd för den rehabilitering som följer efter operationen. Vår sjukgymnast hjälper dig med övningar. Om du inte bor i Hässleholm tar du kontakt med en sjukgymnast på din hemort för sjukgymnastik före och efter operationen.

Du bör motionera dagligen, till exempel promenera, cykla, simma, gå på gym eller annan typ av träning som passar dig. Eftersom du kommer använda kryckor under en tid efter operationen bör du redan före operationen träna på att gå med två kryckor.

Det finns också övningar som du kan göra före operationen för att öka chanserna för en lyckad operation.

Träning inför operation

Kost

Inför operationen rekommenderar vi att du äter en sund och varierad kost. Detta förebygger onödig trötthet, gör att operationssåret läker snabbare och minskar risken för komplikationer. Om din aptit är liten kan du komplettera din mat med proteinrik dryck. 

Veckan före operationen får du inte gå i aktiv viktminskningsbehandling.

Tobak och alkohol

Rökning och alkohol ökar risken för komplikationer. Därför är det viktigt att du slutar röka minst åtta veckor före och inte röker åtta veckor efter operationen. Unvik även snus eftersom det har negativ påverkan på blodcirkulation, blodtryck och puls. Du bör även dra ner på eller inte dricka alkohol alls minst fyra veckor före operationen.

Naturmediciner och vaccination

Minst fem dagar innan operationen ska du sluta med varje form av naturmedicin eller andra tillskott, då dessa kan innehålla blodförtunnande ämnen som ökar blödningsrisken vid operationen.

Du kan vaccinera dig fram till två veckor före din operation och tidigast två veckor efter. Detta gäller alla typer av vaccinationer.

Förberedelser och hjälp i hemmet

Det är bra att planera för tiden efter operationen genom att exempelvis ta bort lösa mattor i hemmet och placera saker som du använder ofta lätt tillgängliga. Du kan även förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat.

Hygien

För att minska risken för infektion är det viktigt med god hygien. Din säng ska vara renbäddad och du ska använda rena handdukar.

Före din operation, med start morgonen före, ska du duscha tre gånger. På mottagningen får du mer information om när du ska duscha och speciella svampar som du ska använda.

Fasta inför operationen

Med start 6 timmar innan operationen får du inte äta fast mat eller dricka mjölkprodukter. Drick istället klara vätskor som vatten, klar saft, kaffe och te utan mjölk/grädde. Socker går bra att ha i. Du får inte heller äta pastiller, godis eller tugga tuggummi. 2 timmar innan operationen får du varken äta eller dricka. Efter operationen får du äta och dricka som vanligt igen.

Om du får en infektion

Om du har en infektion i kroppen, till exempel urinvägsinfektion eller en tandböld, ska den vara färdigbehandlad innan operationen. Även mindre sår kring knät medför en ökad risk för infektion och kan göra att operationen behöver skjutas upp.

Kontakta oss om du skulle drabbas av infektion, sår eller liknande nära inpå (hur nära inpå?) operationen.

Du får bedövning på det sätt som du och operationsteamet har bestämt tillsammans, samt eventuellt andra medhavda läkemedel. Hur du upplever själva operationen beror på vilken bedövningsmetod du valt, men du kommer inte känna någon smärta.

Olika operationstyper

Osteotomi är en operation där man flyttar belastningen i knäleden, så att den svagaste delen av knäleden avlastas. Denna operation görs på underbenet, strax ovanför knäleden. Vid denna operation sätts ingen protes. Knäleden avlastas samtidigt som där delvis sker en biologisk läkning av det dåliga ledbrosket. Läkningen tar tre till fem månader.

När artrosen sitter enbart på insidan eller enbart på utsidan kan man bli opererad med halvprotes. Operationen görs genom att cirka 20 centimeter långt snitt från knäskålen till underbenet. Protesen fästs till benet med bencement. Läkning/rehabilitering av denna typ av operation går oftast snabbare än vid andra operationer.

När man sätter in en hel knäprotes görs ett cirka 30 centimeters snitt över knäet. En protesdel sätts in i nedersta delen av lårbenet och en annan protesdel sätts in överst på skenbenet. Knäprotesen kan sättas fast med eller utan bencement. Knäskålen byts sällan ut. Det tar minst tre månader innan benet har anpassat sig till protesen. Under denna period kan man känna smärtor från knäleden. Knäprotesens hållbarhet varierar från person till person. I 90-95 % är knäproteserna välfungerande efter tio år. 80-90 % är välfungerande efter femton år.

Under operationen byter vi ut delar av knät och sätter in en protes. 

Efter operationen får du ligga en kort stund på ett uppvakningsrum, innan du blir flyttad till ortopediavdelningen.

Inom en timme efter operationen är du uppe och går, och så snart som möjligt ska du börja träna ditt knä både i och bredvid sängen. Du får en träningsboll som du ska använda så mycket som möjligt för att minska smärta och stelhet.

Rehabiliteringen sker under hela det första dygnet på avdelningen och det är viktigt att du tränar på eget initiativ.

Du kommer att träna liggande och stående, träna på att stiga i och ur sängen, resa dig och sätta dig. Du kommer att gå med hög gångvagn, träna på att använda kryckor samt gå i trappa. Vår sjukgymnast instruerar dig. 

Det är viktigt att du från början klarar grundläggande, dagliga sysslor som bad, toalettbesök, av- och påklädning med mera. Personalen hjälper dig självklart om du behöver det. Du sitter uppe i matsalen och äter och det är viktigt att du dricker rikligt, även utöver måltiden.

Personalen bedömer när du kan skrivas ut från sjukhuset. Oftast får du lämna sjukhuset samma kväll som du har opererats. Du kan åka hem i personbil, men eftersom du inte kan köra själv är det bra om en anhörig eller närstående hämtar dig. Om du vill åka sjukresa beställer vi det åt dig.

När du kommer hem är det vanligt att du känner dig trött, att vardagssysslorna känns besvärligare och tar längre tid än normalt. Även om det känns jobbigt är det bra om du gör så många sysslor du kan, det ingår som en naturlig del av din träning.

Efter operationen ska du undvika överbelastning i knät, eftersom det kan ge smärta och svullnad. Det är dock samtidigt viktigt att du tränar ihärdigt, vilket kan vara en svår balansgång. Dock är det ovanligt att man tränar för mycket.

Du får köra bil när du på ett trafiksäkert sätt kan köra fordonet med hänsyn till bland annat styrka och kontroll i ditt knä.

Efter några månader går det bra att cykla, promenera, spela golf, tennis eller badminton. Även kontrollerad skidåkning går bra. Kontaktsporter som fotboll, handboll, karate, löpning, squash och liknande rekommenderar vi inte.

Har du ett tungt fysiskt arbete som belastar knät är det osäkert om du kan fortsätta med detta. Med en hel knäprotes får du oftast god knäfunktion, men det kan vara svårt att gå ner på huk och att ligga på knä. En halvprotes ger större chans till full knäfunktion.

Vissa upplever mekaniska klickljud från knäet. Dessa ljud kan vara störande men har oftast ingen betydelse.

Ditt knä kan ha en tendens att vara svullet under ett till två år efter operationen. Därför kan man inte bedöma det slutgiltiga resultatet förrän det har gått så lång tid.

Ett fåtal patienter kommer alltid att ha problem med svullnad, även om själva operationen har gått bra.

Vissa patienter utvecklar ärrvävnad efter en operation, vilket kan leda till nedsatt rörlighet i knät. I enstaka fall kan man lossa den vid en ny operation. Risken minskar betydligt vid tidig träning.

De flesta patienter får nedsatt känsel i huden runt operationsärret. Detta kan till stor del gå tillbaka, men vissa patienter kan ha kvarstående känselnedsättning. Den har någon praktisk betydelse, men i sällsynta fall kan känseln på ovansidan av foten och förmågan att böja foten bakåt/uppåt påverkas. Det kan eventuellt hjälpa med ett specialbandage.

Hjärt/kärlsjukdomar kan öka risken för komplikationer vid dessa operationer (vilken typ av komplikationer? hur vanliga är de?).

 • Problem med förbandet

  Det är viktigt att du är uppmärksam på ditt förband och kontaktar oss om det läcker.

  • Normalt förband

  • Förbandet läcker - kontakta oss

   Risk för att förbandet börjar läcka:


   Förbandet läcker:

  • Förbandet lossnar - kontakta oss

Den dagliga träningen, både före och efter operationen, underlättar läkning och rehabilitering och är en förutsättning för att din operation ska bli lyckad. Här nedanför ser du exempel på övningar att göra före och efter operationen.

Den viktigaste träningen är den du gör själv. Din motivation och ditt deltagande i träningen påverkar hur bra du läker.

 • Träning inför operation

  Här är några förslag på övningar som du kan göra själv. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Cykling

   Cykla på lätt belastning i 20 minuter.

  • 2. Träna låret med boll

   Träna lårets baksida med boll, 3 x10.

  • 3. Träna låret mot vägg

   Träna lårets baksida sträckning mot vägg.

  • 4. Situps

   Gör sit ups 3x20

  • 5. Träna balans med vikter

   Träna balansen.

  • 6. Träna foten mot vägg

   Träna aktiv sträckning med foten mot vägg.

 • Efter operation: dag 1

  Timmarna efter operationen börjar du med de första övningarna för att ditt tillfrisknande ska komma igång så snart som möjligt. 

  • 1. Gång med gångbord

  • 2. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning med jordnötsboll.

  • 3. Raka benlyft

  • 4. Sträcka på knät

   Sträcka ut knäet mot sängens botten foten sträckes mot huvudet.

  • 5. Diagonalgång med kryckor

  • 6. Trappträning

 • Efter operation: dag 1–14

  Följande övningar kan du göra hemma själv eller tillsammans med din sjukgymnast. Det är inte säkert att du klarar alla förslag på övningar men det är viktigt att du gör så mycket du kan.

  • 1. Rörelseträning med boll

   Rörelseträning aktivt avlasta med jordnötsboll eller stor boll. 

  • 2. Situps

   Situps med psoaskudde (eller boll).

  • 3. Bäckenlyft med psoaskudde

   Bäckenlyft med psoaskudde (eller boll) med fötterna i väggen. 

    

    

  • 4. Tå- och hälhävning

   Tåhävning. 

   Hälhävning

    

  • 5. Benlyft

  • 6. Träning med kryckor

   Gångträna med 2 kryckkäppar diagonalgång.

    

   Film: Trappgång utan kryckor

  • 7. Trappgång utan kryckor

 • Efter återbesök: dag 14+

  Detta är förslag på övningar som du kan träna själv efter att stygnen är borttagna. 

  • 1. Cykling

   Cykling om du har rörligheten.

  • 2. Benpress med boll

   Benpress med boll mellan knäna.

  • 3. Lår- och balansträning med armrodd

   Sittande balansträning med stor boll samt kombination lårmuskelträning o armrodd. 

  • 4. Balansträning med och utan balanskudde

  • 5. Lårmuskelträning mot vägg

   Statisk lårmuskelträning mot vägg. Boll mellan knäna- ev jobba med armarna.

  • 6. Stretching fram och baksida av lår

   Stretching lårets baksida.

    


   Stretching
    lårets baksida mot vägg. 

    


   Stretching lårets framsida

  • 7. Trappgång utan kryckor

Det finns flera möjligheter till stöd före och under din rehabilitering. Hör av dig till oss på ortopedimottagningen om du vill veta mer.

Sjukgymnast

Sjukgymnasten hjälper dig med träning inför och efter operationen. Du som bor i Hässleholm får kontakt med en sjukgymnast via ortopedimottagningen. Om du bor i en annan kommun tar du själv kontakt med en sjukgymnast på din hemort.

Hemtjänst

Du som är i behov av hemtjänst kontaktar biståndshandläggaren i din kommun i god tid före din operation. (när ska man göra det? kan vi hjälpa besökaren att ta kontakt genom länk?)

Kurator

Du kan prata med en kurator om du vill ha råd eller stöd om du tycker att någonting som rör operationen är jobbigt. Kuratorn kan också ge dig information om dina sociala rättigheter och vad samhället kan erbjuda för hjälp. Du når kuratorn via ortopedimottagningen.

Arbetsterapeut

Arbetsterapeuten i din hemkommun provar ut kryckor till dig. Kontakta arbetsterapeuten så snart du har fått tid för operation.

Två veckor efter din operation blir du kallad till ett återbesök. Då får du träffa en ortopedisk sjuksköterska som kontrollerar såret, knäfunktionen och tar bort dina stygn.

Ungefär två månader efter operationen ska du göra ett återbesök hos vår sjukgymnast, som kontrollerar hur ditt knä fungerar.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter