Hammartå - operation

Hammartå innebär att en eller flera tår bredvid stortån är böjda. Du kan ibland få lindring med hjälp av speciella inlägg som lyfter upp det främre fotvalvet. Om du trots det fortfarande har besvär kan det bli aktuellt med en operation.

Själva operationen tar ungefär en halvtimme. Efteråt får du stanna kvar på sjukhuset i omkring 2 timmar.

Innan du bestämmer dig för en operation bör du ha ordentligt med besvär, eftersom en operation alltid innebär en viss risk. Även om riskerna är små kan det uppstå en infektion eller någon annan komplikation som hindrar foten från att bli bättre. Ungefär 80–90 procent av de patienter som opereras blir nöjda med resultatet.

Tänk på att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer tillbaka efter operationen. Placera saker du använder dagligen lättillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan ha hjälp av en bra stol, gärna med armstöd och möjlighet till högläge. Det är bra om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver.

Du är lokalbedövad under operationen, vilket innebär att du är vaken men bedövad i området som opereras. Under operationen får du en blodtrycksmanschett ovanför fotknölen. Det förhindrar blodet från att komma ner i foten och gör det lättare att genomföra operationen. Det kan kännas lite obehagligt i början, men du vänjer dig snabbt. Läkaren opererar sedan leden och placerar ett stift i tån för att den ska stabiliseras under läkningen.

Du får stanna kvar på sjukhuset i ungefär 2 timmar efter operationen, främst för att säkerställa så att det inte blöder i förbandet.

Du får en speciell sko där du endast får belasta hälen. Den får du vanligtvis ha i fyra veckor. Tänk på att skydda tån mot stötar, eftersom du har ett stift som sticker ut ur den.

Efter operationen får du inte gå, cykla eller köra bil eftersom du fortfarande kan vara påverkad av medicinerna du har fått i samband med ingreppet. Det lämpligaste är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset, eller att du åker hem med sjukresa.

De första dygnen efter operationen är det normalt att känna smärta. För att underlätta få du recept på smärtstillande läkemedel att ta med dig hem.

Under de första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt. Det minskar risken för svullnad och blödning och gör därför att såret läker lättare. Oftast lägger sig svullnaden inom en månad, men ibland kan det finnas en viss svullnad kvar i upp till ett år efter operationen. Det kan ta 2–6 månader innan du är fri från smärta.

När du duschar ska du undvika att den opererade foten blir blöt. Du kan använda en duschstrumpa som du köper på sjukhuset, eller en vanlig plastpåse. Det viktigaste är att det håller tätt.

Längden på din sjukskrivning beror på vilket arbete du har. Har du ett gående arbete kan du behöva mellan två och åtta veckors sjukskrivning.

Efter 2 veckor får du komma på återbesök till ortopedimottagningen. Då tar vi bort dina stygn. På det andra återbesöket, efter 4 veckor, tar vi bort stiftet.

Tvätta och smörj foten när förbandet är borttaget. Undvik dock varma bad de första veckorna efter att förbandet är borta för att undvika att foten svullnar. Under den första veckan ska du massera det opererade området med mjukgörande kräm, och träna tåns rörlighet genom att töja den med handen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter