Hammartå - operation

Hammartå innebär att en eller flera tår bredvid stortån är krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. I lindriga fall kan det räcka med inlägg i skon, men är inte detta tillräckligt kan det bli aktuellt med operation. (vad gör man vid operationen och hur åtgärdar en operation problemet?)

Operationen tar cirka 30 minuter och därefter får du stanna kvar på sjukhuset i cirka 2 timmar.

En operation innebär alltid en viss risk, även om riskerna är små, då det kan uppstå en infektion eller annan komplikation som gör att foten inte blir bättre. Cirka 80-90 % av patienterna blir nöjda.

Före

Tänk på att placera de saker du använder dagligen i hemmet lätt tillgängliga och ta bort lösa mattor. Du kan behöva en stabil stol (hur bedömer man om en stol är stabil?), gärna med armstöd, och möjlighet till högläge (vad är det? fotstöd?). Fundera på om du har någon i din närhet som kan stötta dig vid behov. (är detta info som är relevant för övriga Hallux rigidus och Mortons nervknuta också?)

Som nyopererad få du inte gå, cykla eller köra bil hem från sjukhuset eftersom du kan vara påverkad av de mediciner som du fått i samband med din operation. Be därför någon närstående hämta dig eller beställ sjukresa genom Skånetrafiken.

Under

Operationen görs i lokalbedövning. Vid operationen används en blodtrycksmanschett som sätts ovanför fotknälen och blåses upp. Därmed hindras blodet från att komma ner i foten, vilket underlättar själva operationen. Du kan känna ett visst obehag i början men vänjer dig snabbt.

Leden stelopereras och ett stift placeras i tån för stabilisering under läkningstiden. (Hur går detta till? Hur kommer det att kännas? Förslagsvis någon formulering om att man är vaken hela tiden och kan prata med dem som utför operationen, men att man inte kommer att känna något)

Efter

Du får stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar, främst för att vi ska säkerställa att det inte blöder i förbandet.

Du har ett stift som sticker ut ur tån, tänk på att skydda detta mot stötar (något tips för hur man ska göra detta?). På dagkirurgen får du en speciell sko där du endast får belasta hälen. Vanligtvis har du skon i fyra veckor.

Hur länge du behöver vara sjukskriven varrierar mellan två till fyra veckor beroende på ditt arbete.

Det är normalt att känna smärta de första dygnen efter operationen. Du får recept på smärtstillande läkemedel och innan du lämnar sjukhuset får du råd av personal hur du ska ta dessa.

De första dagarna efter operation ska du hålla foten högt för att minska risken för svullnad och blödning och underlätta sårläkningen. Oftast lägger sig svullnaden inom någon månad, men i enstaka fall kan en viss svullnad kvarstå i upp till ett år efter operationen och det kan ta två till sex månader innan du är smärtfri.

Förband

Undvik att den opererade foten blir blöt när du duschar. Du kan köpa en duschstrumpa på ortopedmottagningen eller använda en vanlig plastpåse, det viktigaste är att det håller tätt.

När förbandet är borttaget, tvätta och smörj foten men undvik varma bad de första veckorna efter operationen eftersom foten svullnar lätt. Massera det opererade området med mjukgörande kräm den första veckan. Det är även viktigt att du tränar tåns rörlighet. Det gör du genom att töja leden med hjälp av din hand.

Återbesök

Stygnen tas bort vid ett besök på opertopedmottagningen två veckor efter operationen (när får man besked om tid för detta?) och stiftet tas bort efter cirka fyra veckor (när får man besked om tid för detta?).

(Hur följs operationen upp? När?)

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter