Hallux valgus - operation

Hallux valgus innebär att tån är snedställd och pekar inåt mot de andra tårna. Om tårna ligger omlott kan det bildas en ömmande knöl vid stortåns bas. Ofta kan inlägg i skon hjölpa, men är inte det tillräckligt kan en operation bli aktuell. Då avlägsnar man den besvärande knölen och leden rätas upp. (är det alltid en knöl som avlägsnas? eller om det inte är en knöl är det då en skruv som fixerar leden?)

Operationen tar cirka 20 minuter. Därefter får du stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar.

En operation innebär alltid en viss risk, även om riskerna är små, då det kan uppstå en infektion eller annan komplikation som gör att foten inte blir bättre. Cirka 80-90 % av patienterna blir nöjda.

Före

Tänk på att placera de saker du använder dagligen i hemmet lätt tillgängliga och ta bort lösa mattor. Du kan behöva en stabil stol (hur bedömer man om en stol är stabil?), gärna med armstöd, och möjlighet till högläge (vad är det? fotstöd?). Fundera på om du har någon i din närhet som kan stötta dig vid behov. (är detta info som är relevant för övriga Hallux rigidus och Mortons nervknuta också?)

Tänk på att du som nyopererad inte får gå, cykla eller köra bil hem från sjukhuset eftersom du kan vara påverkad av de mediciner som du fått i samband med din operation. Lämpligast är att någon anhörig eller närstående hämtar dig eller att du beställer sjukresa genom Skånetrafiken.

Under

Operationen görs i lokalbedövning. Vid operationen avlägsnas den besvärande knölen och leden rätas upp. Ibland fixeras leden med en skruv. Vid operationen används en blodtrycksmanschett som sätts ovanför fotknälen och blåses upp. Därmed hindras blodet från att komma ner i foten vilket underlättar operationen. Du kan känna ett visst obehag i början men vänjer dig snabbt.

Vi behöver förtydliga vad de olika operationsmetoderna, vanlig respektive utökad, innebär. (Hur går de olika operationerna till? Hur kommer det att kännas? Förslagsvis någon formulering om att man är vaken hela tiden och kan prata med dem som utför operationen, men att man inte kommer att känna något)

Efter

Du får stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar, främst för att vi ska säkerställa att det inte blöder i förbandet.

Du får en speciell sko, som gör att du endast beslastar hälen. Du ska använda skon i antingen fyra eller sex veckor beroende på operationsmetod.

Använd specialskon i fyra veckor. Stygnen och gipset tas bort hos disriktssköterska två veckor efter operationen. Efter ytterligare två veckor tar du på egen hand bort resterande förband och kan då istället börja använda en rymlig sko med stadig sula.

Använd specialskon i sex veckor. Stygnen och gipset tas bort på ortopedmottagningen två veckor efter operationen. Efter ytterligare två veckor tar du på egen hand bort resterande förband, men fortsätt att använda specialskon i ytterligare två veckor. Därefter kan du istället börja använda en rymlig sko med stadig sula.

Det är normalt att känna smärta de första dygnen efter operationen. du får smärtstillande tabletter med dig hem från Dagkirurgen, att använda de första dygnen efter ett medföljande schema. Därefter tar du smärtstillande enligt recept. Det kan ta två till sex månader innan du är smärtfri.

De första dagarna efter operation ska du hålla foten högt för att minska risken för svullnad och blödning och underlätta sårläkning. oftast lägger sig svullnaden inom någon månad, men i enstaka fall kan en viss svullnad kvarstå i upp till ett år.

Hur länge du behöver vara sjukskriven varierar mellan två till sex veckor beroende på ditt arbete.

Inlägg i dina skor behövs oftast efter operationen för varaktigt resultat.

Förband och stygn

Undvik att den opererade foten blir blöt när du duschar. Du kan köpa en duschstrumpa på ortopedmottagningen eller använda en vanlig plastpåse, det viktigaste är att det håller tätt.

När förbandet är borttaget, tvätta och smörj foten men undvik varma bad de första veckorna efter operationen eftersom foten svullnar lätt. Massera det opererade området med mjukgörande kräm den första veckan. Det är även viktigt att du tränar tåns rörlighet. Dre gör du genom att töja leden med hjälp av din hand.

Återbesök

Förbandet och stygnen tas bort hos distriktssköterska fjorton dagar efter operationen. Kontakta distriktssköterskan i god tid (vad menas med i god tid? ska man kontakta innan operationen eller räcker det när man är opererad?)

Hur följs operationen upp? På vårdcentral? Återbesök på ortopedmottagningen? När? 

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter