Hallux rigidus

Hallux rigidus innebär att stortåleden stelnar till. Benpålagringar bildas på ovansidan av tåleden och hindrar dig från att röra stortån normalt. Det kan hjälpa att använda en specialsko, men i annat fall kan en operation bli aktuell.

Själva operationen tar ungefär 20 minuter. Efteråt får du stanna kvar på sjukhuset i omkring 2 timmar.

Orsaken till Hallux rigidus kan antingen vara en skada, eller en överrörlighet i stortån som orsakar artros, alltså att leden slits ut.

Innan du bestämmer dig för en operation bör du ha ordentligt med besvär, eftersom en operation alltid innebär en viss risk. Även om riskerna är små kan det uppstå en infektion eller någon annan komplikation som hindrar foten från att bli bättre. Ungefär 80–90 procent av de patienter som opereras blir nöjda med resultatet, även om operationen inte ger total smärtlindring eftersom leden fortfarande är sliten.

Tänk på att förbereda hemma så att det blir lättare för dig när du kommer tillbaka efter operationen. Placera saker du använder dagligen lättillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan ha hjälp av en bra stol, gärna med armstöd och möjlighet till högläge. Det är bra om du har någon i din närhet som kan stötta dig om du behöver.

Du är lokalbedövad under operationen, vilket innebär att du är vaken men bedövad i området som opereras. Under operationen får du en blodtrycksmanschett ovanför fotknölen. Det förhindrar blodet från att komma ner i foten och gör det lättare att genomföra operationen. Det kan kännas lite obehagligt i början, men du vänjer dig snabbt. Läkaren tar sedan bort benpålagringarna, vilket gör att stortån blir mer rörlig och din smärta minskar.

Du får stanna kvar på sjukhuset i ungefär 2 timmar efter operationen, främst för att säkerställa så att det inte blöder i förbandet. Efter operationen kan du gå på hela foten.

Efter operationen får du inte gå, cykla eller köra bil eftersom du fortfarande kan vara påverkad av medicinerna du har fått i samband med ingreppet. Det lämpligaste är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset, eller att du åker hem med sjukresa.

De första dygnen efter operationen är det normalt att känna smärta. För att underlätta få du recept på smärtstillande läkemedel att ta med dig hem.

Under de första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt. Det minskar risken för svullnad och blödning och gör därför att såret läker lättare. Oftast lägger sig svullnaden inom en månad, men ibland kan det finnas en viss svullnad kvar i upp till ett år efter operationen. Det kan ta 2–6 månader innan du är fri från smärta.

Från och med tredje dagen efter operationen ska du rörelseträna stortån. Det gör du genom att:

  1. Dra stortån uppåt mot fotryggen.
  2. Stå på hela trampdynan, gå upp på tå och lägga tyngden på framfoten.

Varje övning ska göras både morgon och kväll, tio gånger per övning.

När du duschar ska du undvika att den opererade foten blir blöt. Du kan använda en duschstrumpa som du köper på sjukhuset, eller en vanlig plastpåse. Det viktigaste är att det håller tätt.

Längden på din sjukskrivning beror på vilket arbete du har. Har du ett gående arbete kan du behöva mellan två och fyra veckors sjukskrivning.

Du bokar själv in ett besök hos distriktssköterskan, som ska äga rum 14 dagar efter din operation. Tänk på att kontakta sköterskan i god tid. Vid besöket tar distriktssjuksköterskan bort stygn och förband.

Tvätta och smörj foten när förbandet är borttaget. Undvik dock varma bad de första veckorna efter att förbandet är borta för att undvika att foten svullnar. Under den första veckan ska du massera det opererade området med mjukgörande kräm.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter