Hallux rigidus (artros i stårtån) - operation

Hallux rigidus, artros i stortåleden, innebär att benpålagringar hindrar stortån att röra sig normalt. Ofta kan en rymlig sko med stadig sula hjälpa, men om inte det är tillräckligt kan en operation bli aktuell. Då tas benpålagringarna bort vilket ger en bättre rörlighet och mindre smärta.

Operationen tar cirka 20 minuter. Därefter får du stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar.

En operation innebär alltid en viss risk, även om riskerna är små, då det kan uppstå en infektion eller annan komplikation som gör att foten inte blir bättre. Cirka 80-90 procent av patienterna blir nöjda, även om ingreppet inte ger en total smärtlindring eftersom leden fortfarande är sliten. (i texten står det att det kan ta 2-6 månader innan man är helt smärtfri, vilket kan tolkas som att operationen leder till total smärtlindring. vad är lämplig formulering?)

Behöver man förbereda sig på något särskilt sätt? Behöver man meddela något före operationen? Påverkar ingreppet min vardag, i så fall hur? Behöver man ta med sig något?

Tänk på att du som nyopererad inte får gå, cykla eller köra bil hem från sjukhuset eftersom du kan vara påverkad av de mediciner som du fått i samband med din operation. Lämpligast är att någon anhörig eller närstående hämtar dig eller att du beställer sjukresa genom Skånetrafiken.

Under

Operationen görs i lokalbedövning. Vid operationen används en blodtrycksmanschett som sätts ovanför fotknölen och blåses upp. Därmed hindras blodet från att komma ner i foten, vilket underlättar själva operationen. Du kan känna ett visst obehag i början, men vänjer dig snabbt.

Vid operationen tas benpålagringarna bort (hur tas de bort?) (Hur kommer det att kännas? Förslagsvis någon formulering om att man är vaken hela tiden och kan prata med dem som utför operationen, men att man inte kommer att känna något)

Efter

Du får stanna kvar på sjukhuset i cirka två timmar efter operationen, framförallt för att se att det inte blöder i förbandet. Du kan gå på hela foten direkt efter operationen.

Det är normalt att känna smärta de första dygnen efter operationen. Du får recept på smärtstillande läkemedel och innan du lämnar sjukhuset får du råd av personal hur du ska ta dessa.

De första dagarna efter operationen ska du hålla foten högt för att minska risken för svullnad och blödning, därmed underlättas sårläkningen.

Oftast lägger sig svullnaden inom någon månad, men i enstaka fall kan en viss svullnad kvarstå i upp till ett år efter operationen och det kan ta två till sex månader innan du är helt smärtfri.

Sjukskrivningen varierar med vilket arbete du har. Med ett gående arbete behövs ofta två till fyra veckors sjukskrivning.

Rörelseträning

För att (påskynda läkning? annan anledning?) är det viktigt att du tränar den opererade tån. Från tredje dagen ska du rörelseträna stortån genom att:

1. Dra tån uppåt mot fotryggen

2. Stå på hela trampdynan, gå upp på tå och lägga tyngden på framfoten

Upprepa vardera övning tio gånger morgon och kväll.

Förband och stygn

Undvik att den opererade foten blir blöt när du duschar. Du kan köpa en duschstrumpa på ortopedmottagningen eller använda en vanlig plastpåse, det viktigaste är att det håller tätt.

Förbandet och stygnen tas bort hos distriktssköterska fjorton dagar efter operationen. Kontakta distriktssköterskan i god tid (vad menas med i god tid? ska man kontakta innan operationen eller räcker det när man är opererad?)

När förbandet är borttaget, tvätta och smörj foten men undvik varma bad de första veckorna efter operationen eftersom foten svullnar lätt. Massera det opererade området med mjukgörande kräm den första veckan.

Återbesök(?)

Hur följs operationen upp? På vårdcentral? Återbesök på ortopedmottagningen? När?

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter