Ryggvätskeprov test

Ryggvätskeprov, eller lumbalpunktion, tar vi för att hitta sjukdomar i nervsystemet som till exempel borrelia, hjärnhinneinflammation, MS eller minnessjukdomar. Vi gör provet med en tunn nål och det brukar inte göra ont.

Provtagningen tar upp till 30 minuter. Efteråt får du vila i 15–30 minuter.

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt innan du kommer till sjukhuset. Före provtagningen får du träffa en läkare. Till går tillsammans igenom hur undersökningen går till, om du har några sjukdomar och vilka läkemedel du tar.

När vi tar provet får du antingen sitta upp eller ligga på sidan och böja på ryggen så mycket du kan. Vi tvättar huden med sprit på nedre delen av ryggen, där vi sedan ska sticka dig.

Du kan känna ett tryck när vi sätter provtagningsnålen på plats, men det brukar inte göra ont. Ryggvätskan får sedan långsamt droppa ner i ett provrör.

Du kan få huvudvärk eller ont i ryggen efter provtagningen. Besvären visar sig oftast efter några timmar och kan vara i flera dagar. Huvudvärken kan lindras av att du ligger ner, helst utan kudde.

Kontakta läkare om huvudvärken inte går över eller om stickstället på ryggen blir rött eller känns varmt.

Vi skickar dina prover för analys. Du får provsvaren av den läkare som har remitterat dig till undersökningen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter