Kejsarsnitt – planerat

Ett kejsarsnitt är en förlossningsoperation där läkaren gör ett snitt i bukväggen och livmodern och lyfter ut barnet. Vid ett planerat kejsarsnitt är du vaken och får bedövning.

Ett kejsarsnitt tar vanligtvis mellan en kvart och en timme. Tiden från att operationen börjar till att barnet kommer ut brukar sällan vara mer än några minuter. Det tar längre tid att sy ihop livmodern och bukväggen. Ofta får du stanna ett till tre dygn på BB efter ett kejsarsnitt. 

Vad gäller vid planerat kejsarsnitt under coronapandemin?

Ett planerat kejsarsnitt är förutbestämt och sker på en bokad tid. Packa med din BB-väska. Du får information av läkare och barnmorska om hur allt kommer att gå till. Du ska inte äta och dricka efter midnatt före operationen. 

På sjukhuset får du byta om till sjukhuskläder. Du får en plastnål i armen, via den kan du få dropp vid behov. Du får också en urinkateter eftersom du inte kan kissa själv under bedövningen.

Narkosläkaren använder oftast ryggbedövning så att du som är gravid kan vara vaken under kejsarsnittet. Det går bra att någon närstående är med inne i operationssalen.

Läkaren gör ett snitt i bukvägg, muskelknuta och livmoder samt lyfter ut barnet. Därefter sys livmoderväggen, öppningen i muskelknutan och såret i bukväggen ihop.

Efter operationen får du komma till en vårdavdelning. Om allt är bra efter ett par timmar flyttas du till BB-avdelningen.

Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att stanna ett till tre dygn på BB, en del stannar längre.

Du blir undersökt så att operationssåret ser bra ut och att livmodern drar ihop sig som den ska.

Efter operationen kommer du att ha smärtor från operationssåret, som börjar avta successivt efter en till två dygn. Du kommer att få smärtstillande medicin.

Det går bra att duscha med bandaget. Barnmorskan tar bort bandaget när såret är torrt efter några dagar.

Även barnet kontrolleras, precis som alla nyfödda.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?