Påsdialys

Dialys får du om dina njurar helt eller till största delen har slutat att fungera. Det finns två former av dialys: påsdialys och bloddialys. Vid påsdialys används din egen bukhinna som filter. Du har alltid dialysvätska i buken som byts ut flera gånger om dagen, eller under natten med en påsdialysmaskin. Påsdialys kallas även peritonealdialys eller PD.

Hur lång tid tar det?

Påsdialys pågår dygnet runt veckans alla dagar.

Så här går det till

Du får en plastslang, en kateter, inlagd i bukhålan genom huden. Genom slangen ska dialysvätskan tömmas och fyllas på. Före varje påsbyte ska vätskan först värmas, för att det inte ska kännas kallt i buken.

Ett påsbyte går till så att slangen som leder till de två påsarna kopplas till katetern. Den ena påsen är tom och den andra är full med ny dialysvätska. Den gamla vätskan i bukhålan töms ut i den tomma påsen och därefter fyller du på med den nya dialysvätskan. Varje påsbyte tar ungefär en halvtimme, och du behöver göra fyra byten varje dag.

Om du har en påsdialysmaskin som sköter vätskebytena så kopplar du till den på kvällen. Maskinen byter sedan vätska automatiskt flera gånger under natten. Ofta gör du ett påsbyte under dagen också.

Du sköter oftast behandlingen själv. Behandlingen pågår hela dygnet, eftersom du alltid har vätska i buken. Man brukar inte få något obehag i samband med påsbytena.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.