Operation av myom i livmodern – embolisering

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Om de växer snabbt eller blir stora kan du få besvär och ont i underlivet. Under en operation sluts blodtillförseln till myomet så det inte får något syre och därmed inte kan växa.

 Du får stanna kvar en natt på sjukhuset efter ingreppet.

Du läggs in dagen innan ingreppet för att få en ryggbedövning. Du får inte äta eller dricka efter midnatt.

När du kommer till avdelningen får du en urinkateter, en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. Du får även ryggbedövning.

På röntgenavdelningen för läkaren in en kateter i ett kärl i ljumsken. Genom den sprutas kontrastmedel in för att kunna se en röntgenbild av det kärl som går till livmodern. I kärlen som går till livmodern sprutar läkaren in små partiklar så att en plugg bildas. Därefter sprutas på nytt kontrastmedel in och kontroll görs för att se så inget blod passerar pluggen. Myomen får nu inte tillräckligt med blod och kommer att minska i storlek.

Du får stanna kvar en natt efter ingreppet. Du får en blodproppsförebyggande spruta och har kvar ryggbedövning mot smärtan. Du under denna tid uppleva illamående.

Första dagen efter operationen får du tabletter mot värken och ryggbedövningspumpen stängs av. Om smärtlindringen fungerar kan du åka hem.

Den första veckan kan du behöva vara sjukskriven och det är vanligt att din kroppstemperatur går upp till 38 grader. En till tre veckor efter operationen kan du ha ont och ha flytning från slidan, med små vävnadsbitar.

Du får en telefontid till utskrivande läkare efter ca 2 veckor, uppföljning efter ca 6 månader med ultraljud och därefter återbesök på mottagningen. Om du de första månaderna efter behandlingen får hög feber, ökande buksmärta och eller känner dig riktigt dålig ska du kontakta oss. 

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter