Ögonbottenfotografering

Vid en ögonbottenfotografering tas bilder av näthinnan och synnerven i ögats bakre del. Undersökningen görs för att upptäcka och följa förändringar i gula fläcken, katarakt (grå starr), glaukom (grön starr), tumörer eller vid diabetes.

Undersökningen tar ungefär 45 minuter med väntetid. Fotograferingen tar fem till tio minuter.

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför undersökningen.

Du kommer att få pupillvidgande ögondroppar. Det tar ungefär trettio minuter för ögondropparna att verka.

Därefter utförs ögonbottenfotograferingen i ett mörklagt rum. Du får sitta med pannan och hakan i ett stöd och titta in i ett ögonmikroskop som är kopplat till en digitalkamera.

Du kommer att få titta i olika blickriktningar medan vi tar bilder av näthinnan med blixt. Fotograferingen tar fem till tio minuter. Blixtarna kan upplevas bländande.

Det närmaste dygnet bör du undvika att köra bil eftersom ögondropparna gör att du blir känslig för starkt ljus. Det kan vara bra att ta med solglasögon att använda efter undersökningen.

Oftast får du veta resultatet av undersökningen direkt. Om inte får du veta när du kommer att kontaktas.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter