Hjärtscintigrafi

Med hjärtscintigrafi kan vi undersöka blodflödet till hjärtat och bedöma hjärtats pumpförmåga. Undersökningen kan variera. Vanligast är att vi undersöker blodflödet och hjärtat både i vila och när du cyklat på motionscykel.

Hur lång tid tar det?

Eftersom undersökningen är uppdelad i flera olika moment tar det olika lång tid beroende på vilket sjukhus som gör undersökningen. Ibland är undersökningen uppdelad på två dagar. Du behöver inte stanna kvar på sjukhuset i dessa fall. Räkna med viss väntetid.

Före

Det är viktigt att du meddelar oss i god tid innan undersökningen vilka mediciner du tar. Vissa mediciner kan du behöva pausa med dagarna kring själva undersökningen. Meddela oss även om du är gravid eller om du ammar. Du får inte äta eller dricka någonting med koffein i ett dygn (24 timmar) före undersökningen. Det gäller till exempel kaffe, te, choklad, cola-, energi- och chokladdrycker och läkemedel med koffein i.

Under

Undersökning vid arbete

Du får cykla på en motionscykel i fem till tio minuter. Mot slutet av cyklingen sprutar vi in en liten mängd av ett radioaktivt ämne i ett blodkärl i armen. Om du inte kan cykla ger vi istället ett läkemedel som har samma effekt på hjärtat som om du hade cyklat på motionscykel. Efter ungefär en timme tar vi bilder med en gammakamera av blodflödet och hjärtat.

Undersökning i vila

Vi sprutar in en liten mängd av ett radioaktivt ämne i ett blodkärl i armen. Efter det ska du vänta i en timme. Då vill vi att du äter och dricker något. Med en gammakamera tar vi sedan bilder av blodflödet och hjärtat. Utöver nålsticket är undersökningen inte obehaglig. Cyklingen kan upplevas ansträngande.

Efter

Den strålning som det radioaktiva ämnet avger är obetydlig. Resultatet skickas till den läkare som remitterat dig till undersökningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.