Abort - medicinsk abort hemma

En hemabort är en medicinsk abort som genomförs hemma. Den kan göras fram till graviditetsvecka 9. Vid en hemabort bör man ha en vuxen person hos sig under dagen som aborten genomförs.

Första steget i behandlingen är att svälja ner en tablett, en sorts förbehandling. Detta görs på mottagningen. Du får inte kräkas inom 1 timme efter tablettens intag. Kontakta Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö för ny tablett om detta sker. Det är vanligt att uppleva illamående, mensvärk och blödningar dagen efter att du tagit tabletten.

Det är viktigt att du är säker på ditt beslut om abort, efter tablettens intag bör man inte ångra sig.

Andra steget av behandlingen påbörjas en eller ett par dagar senare och den delen kan genomföras hemma. Behandlingen består av tabletter som du för in i slidan så djupt du kan. Ligg still i minst 15 minuter. Sedan kan du vara uppe och röra på dig.

3 timmar efter det första tablettintaget för du in resten av tabletterna så djupt du kan in i slidan.

Tabletterna kommer att framkalla menskramper och blödningar i varierande styrka och mängd beroende på hur långt gången du är i graviditeten. Blödningen startar oftast 2 till 4 timmar efter att du fört in de första tabletterna men det kan ta längre tid. Om blödningen inte har startat efter 1 dygn ska du kontakta Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö.

Det är vanligt med smärta i magen.

Om du behöver lindring kan du ta den smärtstillande medicin som du fått från mottagningen. Du kan också prova med en värmedyna eller vetekudde mot magen och att duscha med varmt vatten.

Man kan få biverkningar av tabletterna såsom; huvudvärk, feber, frossa, illamående och kräkningar. Besvären går ofta över inom några timmar.

Kontakta Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö om du:

  • har mycket rikliga blödningar (mer än 3 genomblödda bindor per timme)
  • har kraftiga smärtor som du inte haft tidigare
  • fortfarande har hög feber 2 dagar efter aborten
  • illaluktande blödningar eller flytningar
  • är orolig för smärtan eller andra besvär i samband med aborten

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda mer än vid en vanlig mens. Du kan också ha mensvärk.

Blödningen håller ofta i sig 7-10 dagar och ska efter hand minska och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du:

  • använda binda istället för tampong eller menskopp
  • avstå från att bada
  • avstå från samlag för att minska infektionsrisken

Det går bra att duscha.

Din mens kommer tillbaka 4-6 veckor efter aborten men kom ihåg att ägglossning och möjlighet att åter bli gravid kan uppkomma redan efter 10 dagar. Det är därför viktigt att du påbörjar använda preventivmedel så fort som möjligt.

Sista delen i en medicinsk hemabort är en uppföljning som görs cirka 4 veckor efter aborten. Vanligtvis görs uppföljningen hemma men du kan också komma tillbaka till mottagningen. Uppföljningen består i att du tar ett nytt graviditetstest, om testet är positivt kontaktar du Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö. Avstå inte från att ta graviditetstestet, det är en viktig del av uppföljningen.

Om du har kvarvarande symtom på graviditet, som kraftigt illamående eller bröstspänningar kan detta bero på en fortsatt graviditet och då bör du kontakta Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter