Abort - medicinsk abort på mottagning

Medicinsk abort kan göras fram till graviditetsvecka 9. Du tar två olika läkemedel som tillsammans framkallar ett missfall.

Första steget i behandlingen är att svälja en tablett, en sorts förbehandling. Om du kräks inom en timme efter tablettens intag, kontakta mottagningen för att få en ny tablett.

Det är viktigt att du är säker på ditt beslut om abort, efter tablettens intag bör man inte ångra sig.

Andra steget av behandlingen görs en eller ett par dagar senare.
Du kommer till Gynekologimottagning kvinnohälsa Malmö och får ett rum. Du får gärna ha med dig en närstående.

Behandlingen startar genom att du får tabletter som du för in i slidan. Tabletterna kommer att framkalla menskramper och blödningar i varierande grad beroende på hur långt gången du är i graviditeten.

Om inga komplikationer uppstår får du vanligtvis åka hem samma dag.

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda något mer än vid en vanlig mens, du kan också ha mensvärk.

Blödningen håller ofta i sig en till 4 veckor och ska efter hand minska och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du använda binda istället för tampong/menskopp, avstå från att bada och undvika att ha samlag för att minska infektionsrisken. Duscha går bra.

Din mens kommer vanligtvis tillbaka inom 4 till 6 veckor efter aborten, men kom ihåg att ägglossning och möjlighet att åter bli gravid kan uppkomma tidigare. Det är därför viktigt du påbörjar preventivmedelsanvändning snarast.

3-4 veckor efter aborten kommer du till mottagningen för en uppföljning. Du får med dig ett graviditetstest som du tar hemma. Om testet är positivt kontaktar du mottagningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter