Abort - kirurgisk

En kirurgisk abort är en mindre operation som kan göras fram till graviditetsvecka 12, men helst inte före vecka 7. Med hjälp av ett speciellt instrument suger läkaren försiktigt ut foster och moderkaka ur livmodern. Du är sövd under tiden.

Själva ingreppet tar ett par minuter, allt som allt tar aborten ungefär 20 minuter och du kan lämna sjukhuset efter några timmar. 

Inför operationen får du inte äta, dricka, röka eller snusa från och med midnatt. För att aborten ska vara så säker och skonsam som möjligt tar du ett läkemedel som mjukar upp livmoderhalsen. Tabletterna för du upp i slidan tre timmar innan din bokade tid. 

När du tagit dessa tabletter har aborten påbörjats. Om tabletterna kommer ut inom en timme efter att du tagit dem ska du kontakta mottagningen som du fick tabletterna av.

På operationssalen blir du sövd och läkaren för in ett instrument i livmodern, instrumentet är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern.

Om du har valt att använda kopparspiral, hormonspiral eller P-stav kan du få denna insatt i samband med ingreppet medan du är sövd.

Efteråt får du stanna kvar på mottagningen i några timmar för att vila.

Dagarna efter aborten kan du få en blödning som liknar mens och lätt mensvärk. Så länge du blöder efter aborten ska du undvika att ha samlag, att använda tampong eller att bada.

Du kan börja med p-piller eller mini-piller dagen efter aborten.

Det är vanligt med både positiva och negativa känslor i samband med en abort. Om du känner behov av att prata med någon kan vi hjälpa dig med samtalsstöd.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter