Snabbare diagnos för ledgångsreumatism

Tack vare nya forskningsresultat inför reumatologimottagningen i Lund nya arbetssätt för att tidigare kunna ta emot dig med misstänkt ledgångsreumatism.

Bakgrunden är forskningsresultat av Jon Einarsson, specialistläkare vid SUS, som visar att ju tidigare patienten diagnostiseras och får effektiv behandling, desto större är chansen att sjukdomen kan gå i långvarig remission, det vill säga att symptomen under perioder helt försvinner.

Vad innebär det för mig som patient?

För dig som patient innebär det tre saker: Snabbare diagnos, målstyrd behandling och bättre patientutbildning.

Du som misstänker att du drabbats av ledgångsreumatism kan fylla i en egenremiss på 1177 Vårdguiden, istället för att behöva gå omvägen via din vårdcentral. Vi bokar då direkt in dig för utredning hos en reumatolog.

Om sjukdom konstateras kommer du under två år regelbundet att få träffa läkare och sjuksköterska. Skillnaden är ett mer strukturerat arbetssätt där du som patient kallas till betydligt fler återbesök än tidigare och att din behandling är målstyrd utifrån dina individuella behov.

En viktig del är att vi kommer kunna erbjuda dig bättre utbildning där du får arbeta mycket med sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator samt ett större utbud av e-tjänster, till exempel egen provtagning.

Hur vet jag om jag behöver söka vård hos er?

Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna blir ömma och sedan svullna.

Det är viktigt att tidigt söka vård för symptomen. Forskningsresultatet visar att en tidigare diagnostisering och den strukturerade behandlingsmetoden efter två år har betydande effekt som innebär friskare patienter.

Läs mer om ledgångsreumatism på 1177.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter