Smittspridningen ökar– tydligt på covid B i Lund

Pandemin är långt ifrån över – och ett år in fortsätter den att både tära och stärka. Det blir tydligt på Covidavdelning B i Lund. Högt upp i Blocket, och på platån, hjälps medarbetare från Sus samtliga verksamhetsområden åt att bemanna den tillfälliga avdelningen månad in och månad ut.
 

Majoriteten av personalen på Covidavdelning B har blivit placerade där. En av dem är Pernilla Eriksson som egentligen är undersköterska på BB-avdelningen. Nu är hon inne på sin åttonde och sista vecka som utlånad.

– Till en början var det väldigt jobbigt, och något helt nytt. Men när jag väl kom hit och började arbeta och träffa alla fantastiska människor så kändes det jättebra, säger hon.

Andra kom frivilligt, som fysioterapeut Malin Johanneryd. Tre dagar efter sin examen hoppade hon in på Covidavdelning A och därefter blev det B.

– Jag ville göra något åt situationen. Det kändes bra att få hjälpa till där det behövdes.

Hon tycker det har varit fantastiskt att se alla vårdprofessioner med olika bakgrund sammanstråla med olika specialistkunskaper.

”Hur ska vi orka?”

Alla säger sig trivas. Men uttryck som ”bita ihop” och ”ställa upp” återkommer.

– Även om avdelningen fungerar bra, så kämpar vi faktiskt här uppe. Patienterna blir väldigt sjuka, väldigt snabbt. Vi är trots allt här av en anledning, säger Andrea Mosonyi. Dessutom är det tärande att krisen bara pågår. Helene Ericsson, sjuksköterska från Öron-näsa-hals förklarar:

– Jag kan känna en stress över vad som komma skall. De flesta av oss kommer från verksamheter som egentligen inte har marginaler att undvara medarbetare från början. Den stressen, att kollegorna i den egna verksamheten går på knäna. Samtidigt får en massa patienter vänta. Kurator Åsa Lundin, fyller i:

– Det är klart man undrar. Hur länge ska sjukvården orka? Hur ska vi få förutsättningar att hålla?