Rödakorsvärdar stöttar patienter i Lund under covid-19-pandemin

Madelene Gustavsson är ny rödakorsvärd på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Volontärarbete har stängts ner på nästan alla sjukhus i Sverige under covid-19-pandemin. Det enda stället som återstår är huvudentrén på Skånes universitetssjukhus i Lund där en handfull rödakorsvärdar fortsätter att stötta patienter och deras närstående.

En av dem är Madelene Gustavsson som är ny i rollen som rödakorsvärd:
– Det är ett roligt uppdrag och jag är glad över att kunna hjälpa till, och det ger mig mer än jag trodde. Det har gått snabbt att lära sig hitta rätt, både i byggnaden och i rollen. Patienterna är väldigt tacksamma för vår hjälp!

Nerskalad verksamhet

I februari var ett 50-tal värdar från Röda Korset verksamma på Skånes universitetssjukhus mottagningar och avdelningar i Lund. När krisarbetet kring covid-19 inleddes i mars tog majoriteten en paus i sitt engagemang eftersom de tillhör en riskgrupp på grund av sin ålder.

Nu i slutet av april är volontärarbetet nerskalat till drygt tio värdar. Så många som åtta av dem är helt nya och flera har engagerat sig i Röda Korset som en effekt av virusets påverkan på arbetslivet utanför sjukhuset. Permitteringar på olika arbetsplatser har gjort det möjligt för nya grupper att rycka in. I Madelene Gustavssons fall var det en omorganisation hos en hennes arbetsgivare:

– Jag hade under en tid funderat på att engagera mig i något slags frivilligarbete, men aldrig riktigt hittat tiden. När jag blev arbetsbefriad under uppsägningstiden från mitt jobb på Sony i Lund, där jag jobbade med HR-frågor, blev det möjligt att förverkliga planen – åtminstone fram tills jag hittar ett nytt jobb.

Stort intresse för frivilligarbete

Madelene Gustavsson har ett par förmiddagspass i veckan. Hon visar patienter rätt, stöttar vid sjukresor och genom att vara en medmänniska:
– Många patienter är oroliga och då kan jag vara ett stöd genom att lyssna och trösta.

Nubbe Fransson, frivilligledare för Röda Korset på Skånes universitetssjukhus i Lund, tycker att det känns bra att kunna hjälpa till på sjukhuset även under den pågående krisen:

– Det har varit ett stort intresse från allmänheten för att hjälpa till, och det är vi tacksamma för. Jag hoppas också att vi ska lyckas behålla våra nya värdar när verksamheten på och utanför sjukhuset återgår till något slags normalläge igen.