Pulsen på Parkinsons sjukdom – för dig som vill veta mer om denna komplexa sjukdom

Maria H Nilsson, Sotirios Grigorio, Adjmal Nahimi och Gesine Paul-Visse. Foton: Kennet Ruona/Lunds universitet, Magnus Erlandsson/Malmö universitet, privat
Hur påverkar Parkinsons sjukdom sömnen och rörelseförmågan? Vilken betydelse kan den banbrytande studien STEM-PD få för framtidens behandlingar av denna komplexa neurologiska sjukdom? Skånes universitetssjukhus bjuder den 11 december in till en eftermiddag där Parkinsons sjukdom många aspekter utforskas.

Föreläsningen är en del av serien Pulsen på, och vänder sig till alla som vill lära sig mer om Parkinsons sjukdom – både ur patientens och forskarnas perspektiv.

– Med Pulsen på vill vi skapa en plats där vi tillsammans med publiken kan fördjupa oss i viktiga frågor om hälsa och vård. Vår förhoppning är att varje föreläsning ska bidra med både kunskap och hopp, och att vi kan inspirera fler att ta del av den forskning och erfarenhet som gör skillnad i människors liv, säger Sanna Fries, enhetschef för Sjukhusbibliotek och patientforum på Skånes universitetssjukhus.

Under föreläsningen den 11 december får publiken bland annat veta mer om hur det är att leva med parkinson, hur sjukdomen behandlas och de senaste forskningsframstegen.

– Det är ett medicinskt område där Skånes universitetssjukhus ligger i framkant av utvecklingen, och det känns både viktigt och glädjande att få dela våra framsteg och insikter med publiken, säger Sanna Fries.

En del av föreläsningen handlar om STEM-PD, en banbrytande studie som leds av forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Studien undersöker möjligheten att behandla Parkinsons sjukdom genom att transplantera nervceller till hjärnan. Studien har nått fasen där doshöjningar testas, och under föreläsningen kommer Gesine Paul Visse, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, att berätta om studien.

Jan Gleisner är en av de medverkande under föreläsningen. Han delar med sig av sina erfarenheter av att leva med sjukdomen. I videon nedan hör du honom berätta om hans upplevelser.