​Privatpersoner ger mer än någonsin till forskningen

Skånes universitetssjukhus har under 2018 fått drygt 57 miljoner kronor i donationer. Bakom rekordsumman ligger bland annat två stora donationer i början av året.

Vanligtvis får SUS under ett år in totalt 15-25 miljoner kronor i privata donationer. I början på 2018 testamenterade en privatperson 27 miljoner kronor till cancerforskning och ytterligare en privat donation på 5,5 miljoner kronor gjordes till området hematologi. Och donationer och gåvor har fortsatt att komma in under året.

Många sätt att skänka pengar på

Donationer och gåvor till SUS kommer från olika håll och summorna varierar från hundralappar till mångmiljonbelopp. Det händer att privatpersoner testamenterar pengar till sjukhuset, anhöriga väljer ibland att uppmana släkt och vänner att skänka pengar till forskningen på SUS istället för att köpa blommor till begravningen. Andra bestämmer sig för att skänka mindre summor varje månad. Även stiftelser, som till exempel Sparbanksstiftelsen Finn, skänker pengar till SUS.

Donika Hasani har valt att varje månad skänka 200 kronor till SUS. Pengarna ska gå till forskning om hydrocephalus (vattenskalle).

– Jag har en anhörig som behandlats för vattenskalle på SUS och jag vill bidra till att underlätta eventuella framtida behandling och minska risken för infektioner, både för min släkting och för andra patienter med vattenskalle, säger Donika Hasani.

Gåvor som gör skillnad

Oavsett hur stor den donerade summan är gör pengarna skillnad. De donerade medlen används i både verksamhet och forskning på Skånes universitetssjukhus. Exakt vad pengarna ska användas till bestämmer den som skänker dem.

Tack vare alla generösa gåvor och donationer kan Skånes universitetssjukhus varje år dela ut 20-25 miljoner kronor till klinisk forskning. Forskning som på sikt kommer att bidra till bättre behandling och vård för patienterna.