Personalvaccination på plats efter bara två dagar: ”Vi jobbade dygnet runt”

Den nionde januari kom beskedet – de första personalvaccinationerna ska göras på Skånes universitetssjukhus om två dagar. 48 timmar senare var allt planerat och personal inom intensivvården fick sina första sprutor. Sjukhuset var därmed först i landet med att vaccinera sin personal.

– Alla blir jätteglada när vi kommer. Det är nästan så att röda mattan rullas ut. Det känns förstås fantastiskt, säger sjuksköterskan Ann-Sofie Hansson, som just nu vaccinerar Skånes universitetssjukhus personal och andra vårdmedarbetare på löpande band i Lund. 

Uppdraget att vaccinera personal planerades redan i början av december. Men uppdragets karaktär och omfattning ändras kontinuerligt. Liksom tidplanerna. Allt hänger på tillgången till vaccin. Och när vaccinet kom en månad tidigare än beräknat förändrades allt. 

Utmanande logistik 

– Jag kan ju avslöja att ingen i projektgruppen hade tid att byta om när vi fick beskedet tidigt på lördagsmorgonen. Vi satt i princip i pyjamas vid våra hemmakontor och jobbade dygnet runt under helgen för att få allt på plats, avslöjar Maria Lindqvist, projektansvarig för vaccineringen på Skånes universitetssjukhus.  

Vaccinationsuppdraget gäller all vårdnära personal inom förvaltningens upptagningsområde. Förutom sjukhusets egen personal omfattas även kommunernas vårdpersonal. Till det kommer bland annat personal inom räddningstjänst, ambulans, psykiatrin, folktandvården och privata vårdaktörer. Och uppdraget växer efter hand.  

Att vaccinera de omkring 40 000 vårdmedarbetare så snabbt som möjligt kräver förstås en logistik utöver det vanliga. Ett problem är att alla vaccin måste hanteras olika. Vissa kräver förvaring i kylskåp frysboxar som håller -70 grader, är känsliga för skakningar under transport och måste stickas in i en arm senast två timmar efter det dragits upp i en spruta. Sedan måste förstås nästa spruta ges inom fyra veckor. Dessutom är det en utmaning att få nya IT-system att kopplas ihop med gamla. Plussa sedan på den osäkra tillgången brist på vaccin så är ekvationen lite mer utmanande.   

– Det är fruktansvärt mycket att ta hänsyn till och det var bland annat en intensiv jakt för att få tag på rätt kylskåp för förvaring. Men inte en enda dos har gått till spillo och vaccinationsviljan på sjukhuset är enorm. Det känns fantastiskt roligt!  

Mobila team 

Efter två veckor har omkring 4 000 personer fått sin första vaccindos.  

Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, samt lasaretten i Ystad, Trelleborg och Landskrona har egna vaccinationsplatser. På sjukhuset n i Malmö och Lund finns dessutom två mobila team som går runt och vaccinerar personal på olika enheter. Allt går efter en tydlig prioriteringslista. Och allt sker snabbt. 

– Oftast blir avdelningar uppringda samma dag som vaccineringen kan göras. Längre framförhållning än så har vi inte just nu, men det kommer att bli bättre. Allt hänger på hur mycket vaccin vi får och hur dags det levereras, berättar Maria Lindqvist. 

Personal hoppar in 

Allt sker parallellt. Det är som att flytta in i ett hus samtidigt som väggar och tak byggs.  

Sjuksköterskan Ann-Sofie Hansson som vaccinerar sjukvårdspersonal i Lund är egentligen pensionär, men har hoppat in extra under pandemin och har knappt tid att berätta om sitt nya jobb. Det är många som väntar på sin första spruta. 

– När sjukhuset behövde hjälp med vaccinering kändes det helt rätt att börja jobba igen. Att vaccinera är ju ett av de viktigaste uppdragen man kan ha under pandemin. Jag fick jobbet i lördags kväll och i måndags var jag på plats tillsammans med några andra som också hoppat in. Trots att vi aldrig träffats förut blev vi snabbt ett team och kunde börja vaccinera så fort vi fick de första doserna. 

Letar lokaler 

För att logistiken ska fungera är förstås många inblandade. Förutom personal som ger själva sprutan, krävs en stab av experter för att allt ska klaffa. Det gäller allt från medicinsk hantering och tillgång till material som sprutor och kanyler, till att administrativa system är uppdaterade och att det finns lokaler där vaccineringen kan göras. För kanske ska Skånes universitetssjukhus även hjälpa till att vaccinera kommunernas 70-plussare. Därför har projektgruppen har varit runt och tittat på flera byggnader som kan vara aktuella för massvaccinering, bland annat Malmö stadion.  

– Men vi letar vidare. Det är många krav som måste uppfyllas, påpekar Maria Lindqvist.  

En lokal som tillfälligt förvandlats till vaccinationscentral är däremot Minnesmottagningen i Malmö. Just nu har större delen av verksamheten pausats och en majoritet av personalstyrkan jobbar istället med covidvård. Men sjuksköterskan Sassa Persson är en av dem som jobbar kvar och har sedan i måndags fullt upp med att vaccinera kommunal vårdpersonal. Snart ska hon också lära sig bereda vaccinet, alltså blanda två olika komponenter i en spruta som krävs för Pfizers vaccin. Ett komplicerat arbete som nu utförs av farmaceuter. 

Längtar efter sitt stick 

– Det känns fantastiskt bra att kunna göra en insats under pandemin. Alla som kommer hit är jätteglada. De längtar efter att få sitt första stick, berättar hon. 

De första dagarna har runt 600 blivit vaccinerade här. 

– Rent teoretiskt kan vi vaccinera upp till 2 000 personer i veckan, men ännu har vi inte tillgång till så mycket vaccin, berättar läkaren Henrik Östlund, en av dem som tipsade om att Minnesmottagningens lokaler kunde passa för vaccinering. 

Det ställs stora krav på att det går att ordna rätt flöde i lokalerna, att det finns olika in- och utgångar och enskilt utrymme för varje person att sitta kvar en kvart efter vaccineringen. 

Tydlig struktur 

Men mer vaccin är på gång. Modernas vaccin har just levererats och Astras väntar på ett godkännande.  

– Det är en rörig process, men bakom allt finns en allt mer tydlig struktur. Vaccineringen kommer att rulla på, garanterar Maria Lindqvist. I grunden handlar allt om att vi ska se till att det vaccin vi får ska hamna i någons arm på ett säkert och tryggt sätt. Sedan jobbar vi dygnet runt för att det ska gå så fort som möjligt.