Strategier mot smärta – Vetenskap & hälsa lyfter smärtforskning

Senaste numret av tidningen Vetenskap & Hälsa
Smärta är ett ord som rymmer mycket. Vi känner den akut om vi bränner handen, den kan utgöra ett långvarigt problem som hindrar oss i vardagen och vi kan uppleva själslig smärta när vi står inför avsked. Smärta är en av de vanligaste orsakerna till att människor söker sjukvård och den orsakar personligt lidande och omfattande kostnader för samhället.

Men hur skiljer sig långvarig smärta från den akuta och vad händer när smärtan ”sätter sig” i kroppen? Hur ska man träna om man har smärta och hur bryter man den negativa spiralen som kan uppstå om man utvecklar rörelserädsla på grund av att det gör ont?

Detta, och mycket mer, har vi frågat forskarna inom området.

Läs senaste numret av tidningen Vetenskap & Hälsa  här

Kort om Vetenskap & hälsa

Vetenskap & hälsa är ett samarbetsprojekt mellan sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne, Lunds universitet och Malmö universitet. Vårt uppdrag är att berätta om forskning inom medicin och hälsa som bedrivs hos de här aktörerna på ett sådant sätt att alla kan förstå. Vi kommunicerar genom vår webbtidning, med poddar och en papperstidning som utkommer två gånger per år. Lär mer på www.vetenskaphalsa.se