Nytt liv efter transplantationen

Sebastian Anselius (till vänster) genomgick en njurtransplantation för två år sedan, då tvillingbrodern Jonathan Anselius var donatorn.
Jonathan Anselius donerade en av sina njurar till sin tvillingbror Sebastian – och gav därmed sin bror ett nytt liv. I dag, två år efter transplantationen, mår de båda bra.

Sebastian Anselius, 31 år, hade haft en njursjukdom sedan han var barn. Han blev allt sämre med åren och orkade inte mycket. Till slut blev en njurtransplantation på Skånes universitetssjukhus enda utvägen – och det blev tvillingbrodern Jonathan Anselius som var donatorn.

— Vi utreddes ungefär ett år innan transplantationen. Det var undersökningar, kontroller och samtal med kurator, säger Jonathan Anselius.

Han berättar att han vara nervös inför själva operationen, men att det inte fanns någon tvekan hos honom om att donera en av sina njurar till sin bror.

— Men jag var inte så nervös för min egen skull, utan mest för att min brors kropp skulle stöta bort njuren.

Förbättring direkt

Så blev det inte. Redan nästa dag blev Sebastian Anselius värden bättre, och de har fortsatt i den positiva riktningen. I dag mår båda bröderna bra.

— Jag mår toppen och märker ingenting av att jag donerat en njure. När jag ser vilken skillnad det gjort för Sebastian var det värt allt, säger Jonathan Anselius.

Och för brodern innebär den nya njuren att han har mer energi till sin familj och sitt jobb.

— Jag behöver inte ta några mediciner längre, vilket jag gjorde varje dag före transplantationen. Det känns som att jag fått ett nytt liv, säger Sebastian Anselius.

Säkrar tillgången på organ

Varje år genomförs 65-70 njurtransplantationer på Skånes universitetssjukhus. Rekordåret 2017, då tvillingbröderna opererades, gjordes cirka 95 njurtransplantationer.

1050 patienter kontrolleras årligen efter njurtransplantation.

Under 2019 har de första transplantationerna med så kallad DCD-donatorer (donatorer som avlidit på grund av cirkulationsstillestånd) genomförts i Skåne. Det bidrar till att stärka tillgången på organ.