Nytt diabetesplåster ger bättre läkning av fotsår

En nytt slags plåster kan bidra till 60 procent bättre läkning av fotsår på diabetespatienter. Det visar en ny studie som Skånes universitetssjukhus varit del av.

Varje år drabbas nästan två procent av patienterna med diabetes av fotsår. I Skåne handlar det om cirka 1 500 patienter. För en del av de här patienterna räcker inte den grundläggande behandlingen som finns idag och såret riskerar att bli kroniskt.

Ny behandlingsmetod

Nu har ett nytt slags plåster tagits fram och testats på patienter med svåra diabetesrelaterade fotsår. Behandlingen innebär att en matsked blod tas från patienten. Sedan tillverkas ett plåster som består av tre lager: ett lager med leucocyter (vita blodkroppar) som har en bakteriedödande effekt, ett lager av trombocyter (blodplättar) som innehåller en hög koncentration av tillväxtfaktorer som kan förändra sårläkningsprocessen och sedan ett yttre lager av fibrin som utgör själva plåsterstrukturen. Plåstret placeras sedan över sårytan.

Studie visar positiva resultat

Nyligen publicerades resultaten av en stor internationell studie på behandlingsmetoden. Den visar att metoden ökar läkningsförekomsten med 60 procent, jämfört med vanlig behandling.
– Det är ett resultat som vi tolkar som mycket positivt för den här patientgruppen. Nu finns ytterligare ett funktionellt vapen i behandlingsarsenalen som kan göra  att såret läker fortare och därigenom minska risken för amputation och skapa en bättre livskvalitet för individen, säger Magnus Löndahl, överläkare inom endokrinologi och diabetologi på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Plåstret räknas kunna vara i kliniskt bruk inom ett till två år.