Så hjälper RMC rullstolsburna män att bli fäder

Embryo
Det första barnet till en rullstolsburen man som fått hjälp på Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC) firade nyligen sin ettårsdag. Nu vill man hjälpa fler ryggmärgsskadade män att bli pappor.

Hösten 2015 kom det första barnet som inte bara är resultatet av assisterad befruktning utan även en särskild vibrationsbehandling vid RMC:s reproduktionsmottagning.

– Det är som ett extra litet mirakel. Vi är själalyckliga, säger överläkare Katarina Link som blivit "sjukhusgudmor" och har en bild på barnet hemma på kylskåpet.

Till hennes mottagning kommer ryggmärgsskadade män som ofta är förlamade i underkroppen. Skadan har skurit av möjligheten för hjärnans signaler att nå penisen, vilket ger svårigheter med att få erektion och utlösning.

– Männen uttrycker att de har problem sin sexualitet, men bär också på en önskan om att någon gång få bli pappa. Det är givetvis intimt förknippat, säger Katarina Link.

Stimulerar ollonet med vibrator

Till sin hjälp har RMC bland annat en kraftfull vibrator som stimulerar ollonet. Det kan låta okomplicerat, men till saken hör att behandlingen kan ta lång tid och är långt ifrån riskfri. En ryggmärgsskadad patient kan få en plötslig blodtrycksstegring som i värsta fall kan leda till hjärnblödning.

– Därför är det viktigt att börja här på mottagningen under kontrollerade former. När vi sedan ser att blodtrycket är stabilt och att patienten kan göra det själv eller med sin partner kan de fortsätta i hemmet, säger Katarina Link.

Metoden är inte ny men det är först på senare år som verksamheten på RMC har fått fart. Inte minst tack vare Öresundssamarbetet ReproHigh och Jens Sönksen som är professor i urologi vid Herlev Hospital.

Minskar läkemedelsanvändningen

Vibrationsmetoden hjälper männen till ett bättre sexliv, stärkt självkänsla och efterlängtade barn. Men det finns andra positiva bieffekter. Patienterna lider ofta av kraftiga spasmer som kan vara smärtsamma. En utlösning hjälper till att slappna av muskulaturen så att skakningarna under en tid minskar vilket kan ge en bättre nattsömn.

– Det kan även leda till att patientens läkemedelsanvändning minskar vilket också är en fördel för båda patienter och samhället i stort, säger Katarina Link.

Vill avdramatisera ämnet

Trots de stora vinsterna sticker hon inte under stolen med att behandlingen till en början kan innebära en "fantastiskt jobbig situation" för patienten.

– Men man ska veta att vi är väldigt vana vid intima situationer, och att stämningen snabbt blir totalt avslappnad. Vi bubblar på och det skrattas friskt under de här stunderna, säger hon och fortsätter:

– Att ha svårt att få en utlösning är inte konstigare än att man är täppt i näsan, det är en del av vår kropp och en naturlig funktion. Vi måste kunna tala öppet om detta – vinsterna är för stora för patienterna för att inte göra det.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.