Lyssna på patienternas egna berättelser i vår podcast

Petter Oest
Hur är det att leva med diabetes? Hur är det att inte kunna ta för givet att man kan få barn? I podcastserien ”Vi följer livet” får du höra patienter och anhörigas egna berättelser.

Programledare för poddserien är ST-läkaren Petter Oest som även varit programledare på SVT.

– När vi pratar om kunskap i vården så pratar vi oftast om ren medicinsk kunskap, men patienterna som tillbringar en stor del av sitt liv inom vården sitter på en annan form av kunskap som jag tror är väldigt viktig, säger Petter Oest.

Poddserien innehåller även inslag från medicinska experter från Skånes universitetssjukhus som berättar om det aktuella ämnet.

Ung med cancer

Hör Linneas berättelse om hur det är att mitt i livet få en cancerdiagnos, om hur relationer utvecklas, om kontakten med vården, den i många fall svåra behandlingen och att vara en canceröverlevare.

Ofrivillig barnlöshet och IVF, provrörsbefruktning

I podden möter du Elina och Jakob som berättar om sin tid med ofrivillig barnlöshet. Hur det är att inte kunna ta för givet att man kan få barn och om tiden med IVF-behandling fram tills sonen föddes.

Linda, barnmorska på Reproduktionsmedicinskt centrum, berättar om att söka och genomgå IVF-behandling.

När barn får diabetes

Vi möter föräldrarna Peter och Ellen. Peter själv drabbades av diabetes som tioåring. Ellens och Peters dotter Idun fick diagnosen när hon var tio månader gammal. Här berättar de för Petter Oest om hur barnet och hela familjen påverkas när barnet drabbas av en livslång sjukdom som diabetes.

Tarmmissbildning och smärta hos barn – en förälders berättelse

Vi får lyssna till Camilla, vars son föddes med tarmmissbildning. Camilla berättar om hur det är att få beskedet om att något är fel på sonens tarmar och hur hon hanterat att sonen gått igenom smärta efter operationerna.

Att leva med medfödda missbildningar

Vi möter Hannah som växt upp med flera olika organmissbildningar, så kallad VACTERL, och som lever ett aktivt liv trots sina besvär.

Patientorganisationers och sociala mediers betydelse

Vi får höra Karolin och Monica som båda har söner med Hirschsprungs sjukdom och som hittat stöd i patientorganisationer och Facebookgrupper.

Alla avsnitt hittar du på vår Soundcloud-sida
Skånes universitetssjukhus på Soundcloud

Trevlig podd-lyssning!