Insulin via maten hoppas kunna hindra diabetes hos barn

Kan insulin som intas via maten under småbarnsåren vänja immunsystemet vid insulin och därmed fördröja - eller förhindra - typ 1-diabetes? Det ska en ny studie i Skåne ta reda på.

Studien, som leds av Region Skåne i samarbete med Lunds universitet, ska undersöka om det går att vänja immunsystemet vid insulin genom att man ger barnet insulin via maten. Ungefär som vid allergier då man utsätts för små doser av det ämne man är allergisk mot.

– Insulinet ska påverka immunsystemets celler i munhålan. På så sätt hoppas vi kunna förhindra att barnen får en autoimmun reaktion mot sitt eget insulin, säger Helena Elding Larsson, docent vid Lunds universitet, barnläkare på Skånes universitetssjukhus och den som är ansvarig för studien i Skåne.

Så går det till

Hälften av barnen i studien kommer att få oralt insulin och den andra hälften placebo. Från fyra till sju månaders ålder fram till att de fyller tre år kommer barnen att få en dos om dagen. Insulinet (eller placebo) kommer i små kapslar med smak- och luktfritt pulver som blandas i maten. Dosen som ges är beprövad och har i tidigare studier inte visat någon effekt på blodets blodsockernivåer.

Del av internationell storsatsning

Nyfödda barn i Skåne med hög risk att drabbas av typ 1-diabetes kan delta i studien. De är tillsammans med barn i Tyskland, England, Polen och Belgien del av en stor satsning på att förhindra typ 1-diabetes. I Sverige startade screeningen i somras och ska pågå i fem år.