De lämnade sina branscher – nu stöttar de vården

Linda Walldoff och Sarah Ahlström är nya i vården.
Vad kan en konferensvärdinna och en tv-producent tillföra vården under covid-19-krisen? En hel del visar det sig. När det är ont om vårdpersonal kan medarbetare med annan bakgrund avlasta med sådant som inte handlar om patientnära arbete.

En av de som nu kommit in i vården från annan bransch är Linda Walldoff. Hon har i många år arbetat som producent och projektledare för film, men i samma veva som covid-19 dök upp blev det totalstopp för alla projekt i filmbranschen. Nu har hon hoppat in på Infektionsavdelning 75 på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Jag jobbar som teamleader för ett litet, härligt gäng servicemedarbetare. Jag koordinerar förråd, materialförsörjning och annat som behöver beställas, som patientmat. Tillsammans ser vi till att avlasta vårdpersonalen på det sätt vi kan – som att fylla på material, hålla rent och snyggt, städa, sprita och tömma sopor. Nu får jag ändå en möjlighet att jobba med något som gör skillnad. Det känns bra.

Har du haft någon nytta av din erfarenhet som producent?

– Ja, absolut! Att starta en ny avdelning från grunden som vi gjort här, är ungefär som att komma till en ny filminspelning. Jag är van vid att hugga in där det behövs. Det är bråttom att få allt på plats, allt ska koordineras, många beslut ska tas och problem ska lösas, berättar hon.

Sarah Ahlström är en annan ny medarbetare utan tidigare erfarenhet av vården. Hon har en bakgrund som servitris och konferensvärdinna, men blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Nu arbetar hon som sjukvårdsbiträde på Thorax intensivvårdsavdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Jag varvar mellan att jobba i köket för patienter och för personal. Visserligen är det inte så många intensivvårdspatienter som äter, men jag ser till att det finns mat och dricka för de som kan äta. Sedan packar jag upp leveranser, springer iväg med prover eller hämtar sängar. Jag är helt enkelt behjälplig där det behövs.

Har du haft någon nytta av din erfarenhet från hotellbranschen?

– Jag är van vid att ta hand om besökare på hotell och restaurang. Därför är det självklart att se både personal och patienter på Sus som mina gäster. Mitt jobb är att se till att de har det så bra som möjligt. Imorgon ska jag baka rabarberpaj till personalen så att de får känna sig lite uppskattade, säger Sarah Ahlström.

Att personal med annan bakgrund är uppskattade inom vården bekräftas av Anne-Charlotte Svensson, områdeschef inom hjärt- och lungmedicin och som också sitter med i Skånes universitetssjukhus bemanningsgrupp:

– Vi har inte personal så det räcker, särskilt inte den här sommaren. Därför tänker vi bredare än tidigare och tar in ny personal utan vårderfarenhet. På Skånes universitetssjukhus i Lund kan de avlasta med arbete som inte är vårdrelaterat. De kan också förstärka erfarna vårdteam med lättare omvårdnad där det behövs.