AT-läkaren Keivan Javanshiri bäst på att tala om sin forskning

Keivan Javanshari. Bild: Vetenskap & Allmänhet/ Erik Cronberg
Keivan Javanshiri, AT-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare på neuropatologen vid Lunds universitet, är svensk mästare i att prata om sin forskning.

Keivan Javanshiri tog hem segern i Forskar Grand Prix 2019, en tävling i presentationsteknik för forskare. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter.

Tävlingen avgjordes tidigare i veckan på Nalen i Stockholm, där publik och jury hjälptes åt att rösta fram vinnaren. Några dagar efter tävlingen är Keivan Javanshiri glad och fortfarande lite chockad över vinsten.

– Det har nog inte riktigt sjunkit in ännu att jag vann. Och jag är också lite tagen av det stora mediala intresset som kommit med tävlingen. Jag var inte riktigt beredd på det. 

Fikusväxter som rekvisita

Keivan Javanshiris forskning handlar om vad som orsakar demens och hur vi kan förebygga det. Till sin hjälp på scen hade han två fikusväxter för att gestalta sin forskning.

– Syftet med växterna var att göra mitt budskap tydligare. Ska man hålla en kort presentation är det viktigt att utgå från sig själv och fundera på vad som verkligen fångar ens uppmärksamhet. I tävlingen hade jag nog också en fördel av att min forskning handlar om ett lättillgängligt ämne som engagerar många, säger Keivan Javanshiri, som berättar att han alltid gillat att stå på scen och känt sig avslappnad i sådana sammanhang.

Keivan Javanshiri menar att hans kunskaper inom presentationsteknik är till nytta även inom läkaryrket.

– Som läkare måste du kunna presentera information på ett enkelt och tydligt sätt för patienter, kollegor och studenter. Dessutom hoppas jag i min framtida yrkesroll kunna sprida samhällsnyttig kunskap på ett inspirerande sätt, både som forskare och läkare.

Här kan du se Keivan Javanshiris prisvinnande presentation.