Årets Forskningens Dag blev blodig men lyckad

Forskningens Dag är ett årligt evenemang som riktar sig till allmänheten och går av stapeln både i Malmö och Lund.

I år var fokus på blod, ett tema som inföll lägligt i Halloweentider. Men forskarna var inte där för att skrämmas utan istället svara på: Vad fyller blodet för funktion i vår kropp? Vad är en blodstamcell? Varför får man blodbrist? Hur fungerar en blodtransfusion? Hur kan man behandla cancer? Med mera.

En åhörare på plats var Maria Askmyr, som tidigare haft en av föreläsarna, Johan Richter, som doktorandhandledare.

- Nu är jag själv forskare på klinisk genetik och tycker det är jättebra att det anordnas seminarium för allmänheten med mer populärvetenskaplig inriktning. Det krävs mycket tanke bakom. Det kan vara svårt att formulera sig på ett sätt som ska vara föreståligt för alla - alltså att förenkla utan att tumma på sanningen, säger Maria.

Emil Mercke, blev tipsad av flickvännen gällande Forskningens Dag och kom hit för ambitionen är att bli läkare i framtiden, ett yrke som förekommer frekvent i släkten.

- Jag har sökt in till läkarlinjen i vår och tycker det är jätteintressant med medicin och vårdfrågor. Både mina farbror, farfar och farfars bror är läkare, men mitt karriärsbeslut kom när jag jobbade som vårdbiträde där jag fick uppleva mycket på personligt, säger Emil.

Blod även i pausen

Besökarna kunde göra mer än att lyssna och under pauserna hade man möjlighet att prova på olika stationer; som att kolla sitt blodvärde, tävla om ett studiebesök på blodforskarnas laboratorium, titta på blodceller i mikroskop och besöka blodbussen utanför.

Och sist men inte minst serverades blodröda muffins med en garnityrbloddroppe på toppen, dagen till ära!

Om Forskningens dag

Forskningens dag är ett populärvetenskapligt arrangemang där allmänheten bjuds in att höra forskare presentera aktuell forskning inom olika teman med föreläsningar, filmer, samtal och prova-på-aktiviteter. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse.

Missade du årets Forskningens Dag?

Här kan du se webbsändningen och även höra via podcast:

Aktuellt om vetenskap och hälsa

Visa Tyck till om sidan

För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta oss via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta oss via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.