Akutläkare prisade som bästa AT-handledare

Nadja Faris och Eric Dryver röstades fram som bästa AT-handledare på Sus.
Nu har årets bästa AT-handledare utsetts på Skånes universitetssjukhus. Högst betyg i år får specialistläkare Nadja Faris, verksamhetsområde akutsjukvård Malmö och överläkare Eric Dryver, verksamhetsområde akutsjukvård Lund. Det är femte året AT-läkarna röstar fram sina handledarfavoriter i Lund och Malmö.

– Det är såklart jätteroligt att bli uppmärksammad, säger Nadja Faris. Jag tycker det är otroligt viktigt att dela med sig av sin kunskap. Det var det jag själv behövde när jag var AT-läkare.

– Det känns jättefint att ha fått priset, tycker Eric Dryver. Det känns extra roligt att vi båda jobbar inom akutsjukvården. Det visar att vi som specialistenhet kan ge givande handledning trots att vi många gånger jobbar under stor press med svårt sjuka patienter. 

Han menar att en av framgångsfaktorerna är att samtliga AT-läkare i Region Skåne numera får en tredagars introduktion till arbetet inom akutsjukvården.

– Kursen gör AT-läkarna både mer förberedda, engagerade och de får samtidigt veta vad som förväntas av dem. Det gör att de snabbt kan hoppa in, ta emot patienter och bli en del av teamet. Det gynnar alla.

Pristagarnas bästa tips för att bli en bra handledare:

  • Engagera AT-läkaren så tidigt som möjligt. 
  • Ställ frågor och lyssna på deras behandlingsförslag. 
  • När du lyssnat kan du ge återkoppling på rätt nivå. 
  • Det finns alltid något att dela med sig av - inget är för enkelt.

AT-läkarnas motivering till priset 

Eric Dryver  

”Med Eric känner man sig alltid upplyft och stärkt. Han har en fantastisk förmåga att få det man säger eller föreslår att framstå som rimligt även i de fall som det inte är det. Och han säger det på ett sätt så att man känner att man tänkte rätt och inte tvärtom. Han har också ett väldigt fint sätt att på förhand avväpna sin kritik. Och när han involverar en i sitt tänkande, då man får vara med i Erics resonemang, i hans huvud, då känns det som att man tänker tillsammans, vilket är så kul och så lärorikt.”

Nadja Faris  

”Nadja är schysst, pedagogisk och tar sig tid att undervisa även under stressiga förhållanden på akuten. Hon ger feedback/feedforward på ett upplyftande sätt. Hon är tydlig i sitt handledarskap. Hon får en att känna sig som en kollega, en i teamet. Hon är bra på att se AT-läkaren och har ett väldigt inkluderande och tryggt bemötande. Nadja har ett föredömligt patientbemötande, stor kunskap som hon gärna delar med sig av och hjälper AT-läkaren vidare i sitt resonemang och är till stort stöd i utvecklingen mot att självständigt utforma förslag till handläggning. Det är alltid en toppendag när man får jobba med Nadja!”