Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver?

Kvinna ammar sitt barn.
Donera bröstmjölk
Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till sjukhuset. Det finns många barn som är i behov av den.

Vem kan donera bröstmjölk?

Vi ser gärna att du börjar donera inom de första en till två månaderna. Du kan donera bröstmjölk så länge du är frisk, och inte:

  • dricker alkohol
  • röker eller snusar
  • tar läkemedel

En del läkemedel påverkar inte bröstmjölkens kvalitet. Kontakta din närmaste bröstmjölksbank för mer information om vilka undantag som finns.

När du kommer till oss för första gången får du fylla i en hälsodeklaration och lämna ett blodprov.

Pumpning och hygien

Bröstpump och behållare för bröstmjölken får du låna av oss. Innan du pumpar är det viktigt att tvättar dina händer och underarmar med tvål och vatten. Bröstvårtan och vårtgården tvättas med vatten med en engångstvättlapp.

Förvara mjölken i kylen under dagen och frys hela dygnsmängden samtidigt, inom 24 timmar. Blanda aldrig rumstempererad mjölk med kylskåpskall.

Märk behållaren med ditt namn och datumet du pumpat. Bröstpumpens alla delar ska sköljas med kallt vatten och diskas i maskin. Om du inte diskar i maskin ska du skölja delarna i kallt vatten, därefter diska meddiskmedel och varmt vatten och sedan koka dem i rent vatten i fem minuter. Lufttorka sedan delarna på en handduk.

Transport

En liter är minsta mängden att lämna. På vägen till sjukhuset förvarar du mjölken i kylväska med kylklampar så att den frysta mjölken inte tinar och blir dålig.

Ersättning

Ersättningen för bröstmjölksdonation är 250 kr per liter mjölk som lämnats in och godkänts efter ett bakterieprov.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.