Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver?

Kvinna ammar sitt barn.
Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till sjukhuset. För de allra minsta barnen, födda mellan vecka 22 och 34, finns inga alternativ till bröstmjölk. Ditt bidrag kan rädda liv.

Vem kan donera bröstmjölk?

Du kan börja donera bröstmjölk om ditt barn är cirka en vecka gammalt och yngre än 3 månader. Du kan donera så länge du är frisk, och inte:

  • dricker alkohol eller större mängder kaffe (fler än 3 koppar/dag)
  • röker eller snusar
  • inte fått blodprodukter, gjort tatueringar eller piercing de senaste 6 månaderna
  • tar läkemedel regelbundet

En del läkemedel påverkar inte bröstmjölkens kvalitet, det gäller till exempel Levaxin och insulin. Kontakta din närmaste bröstmjölksbank för mer information om vilka undantag som finns.

Innan du kan börja pumpa för att donera bröstmjölk behöver du besöka oss och fylla i ett hälsoformulär och lämna ett blodprov.

Pumpning och hygien

Bröstpump och behållare för bröstmjölken får du låna av oss. Innan du pumpar är det viktigt att tvättar dina händer och underarmar med tvål och vatten. Bröstvårtan och vårtgården tvättas med vatten med en engångstvättlapp.

Förvara mjölken i kylen under dagen och frys hela dygnsmängden samtidigt, inom 24 timmar. Blanda aldrig rumstempererad mjölk med kylskåpskall.

Märk behållaren med ditt namn och datumet du pumpat. Bröstpumpens alla delar ska sköljas med kallt vatten och diskas i maskin. Om du inte diskar i maskin ska du skölja delarna i kallt vatten, därefter diska meddiskmedel och varmt vatten och sedan koka dem i rent vatten i fem minuter. Lufttorka sedan delarna på en handduk.

Transport

En liter är minsta mängden att lämna. På vägen till sjukhuset förvarar du mjölken i kylväska med kylklampar så att den frysta mjölken inte tinar och blir dålig.

Ersättning

Ersättningen för bröstmjölksdonation är 250 kr per liter mjölk som lämnats in och godkänts efter ett bakterieprov.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?