Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver?

Kvinna ammar sitt barn.
Donera bröstmjölk
Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att donera överskottet till sjukhuset. För de allra minsta barnen, födda mellan vecka 22 och 34, finns inga alternativ till bröstmjölk. Ditt bidrag kan rädda liv.

Vem kan donera bröstmjölk?

Du kan börja donera bröstmjölk om ditt barn är cirka en vecka gammalt och yngre än 3 månader. Du kan donera så länge du är frisk, och inte:

  • dricker alkohol eller större mängder kaffe (fler än 3 koppar/dag)
  • röker eller snusar
  • inte fått blodprodukter, gjort tatueringar eller piercing de senaste 6 månaderna
  • tar läkemedel regelbundet

En del läkemedel påverkar inte bröstmjölkens kvalitet, det gäller till exempel Levaxin och insulin. Kontakta din närmaste bröstmjölksbank för mer information om vilka undantag som finns.

Innan du kan börja pumpa för att donera bröstmjölk behöver du besöka oss och fylla i ett hälsoformulär och lämna ett blodprov.

Pumpning och hygien

Bröstpump och behållare för bröstmjölken får du låna av oss. Innan du pumpar är det viktigt att tvättar dina händer och underarmar med tvål och vatten. Bröstvårtan och vårtgården tvättas med vatten med en engångstvättlapp.

Förvara mjölken i kylen under dagen och frys hela dygnsmängden samtidigt, inom 24 timmar. Blanda aldrig rumstempererad mjölk med kylskåpskall.

Märk behållaren med ditt namn och datumet du pumpat. Bröstpumpens alla delar ska sköljas med kallt vatten och diskas i maskin. Om du inte diskar i maskin ska du skölja delarna i kallt vatten, därefter diska meddiskmedel och varmt vatten och sedan koka dem i rent vatten i fem minuter. Lufttorka sedan delarna på en handduk.

Transport

En liter är minsta mängden att lämna. På vägen till sjukhuset förvarar du mjölken i kylväska med kylklampar så att den frysta mjölken inte tinar och blir dålig.

Ersättning

Ersättningen för bröstmjölksdonation är 250 kr per liter mjölk som lämnats in och godkänts efter ett bakterieprov.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter