Nu rullar psykiatriambulansen

I november började psykiatriambulansen att rulla i sydvästra Skåne som en del av projektet Prehospital Akut Psykiatri (PAP). Du som ringer 112 på grund av akut psykisk ohälsa kan nu få träffa en psykiatrisjuksköterska och ambulanssjuksköterska redan i hemmet.

Du kontaktar 112 som vanligt vid akuta nödsituationer. Om det handlar om psykisk ohälsa avgör SOS-operatören om det ska skickas ut en psykiatriambulans till dig som behöver hjälp. En ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska kan då direkt på plats bedöma ditt psykiska och somatiska tillstånd.

Snabbare och säkrare bedömningar

– Det här är en patientgrupp som vi alltid har mött inom ambulansen, men jag känner att vi ibland saknat kunskapen för att möta dem på ett så bra sätt som möjligt. Det är en trygghet att ha med sig en sjuksköterska från psykiatrin på den här typen av uppdrag, säger Jan-Anders Nilsson som är en av ambulanssjuksköterskorna.

Han får medhåll av sin kollega Gustavo Puyol, som är psykiatrisjuksköterska:

– Jag har arbetat på psykiatriska akutmottagningar och tycker att det här är ett bra sätt att redan hemma hos patienterna kunna hjälpa dem att komma till rätt vård. Alla i enheten ser fram emot att arbeta tillsammans och ta del av varandras kompetens.

Projektets utvärdering och framtid

Projektet pågår under tre år och täcker kommunerna Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg. Målet är att bli bättre på att ta hand om akutpatienter med symtom på psykisk ohälsa. Projektet ska också ge underlag för att avgöra om verksamheten ska bli permanent och införas i hela Skåne.