När någon annan mår dåligt

Oroar du dig för någon? Att vara förälder, kompis eller annan närstående till någon som mår dåligt är ofta tufft. Det kan räcka långt att du finns där och lyssnar. Du behöver inte komma med lösningar.

Som närstående har du en viktig roll och det finns saker som du kan göra för att stötta någon som mår dåligt. Det kan hjälpa att till exempel lyssna när hen berättar om sina känslor eller att  göra roliga saker tillsammans, men ibland räcker det inte. Då är det alltid bäst att söka hjälp.

Att söka hjälp åt någon annan

Om du själv är barn eller ung kan du söka hjälp åt din närstående genom att berätta för någon vuxen som du litar på. Till exempel en förälder, lärare, kurator eller en kompis förälder. 

Att berätta är att visa att du bryr dig och att du vill att hen ska må bättre. Var inte rädd för att hen ska känna sig sviken. Berätta för en vuxen direkt om du är rädd att din närstående tänker ta sitt liv.

Den hjälp som din närstående får hos oss kan se olika ut beroende på hur hen mår. Om du är förälder är det viktigt att du stöttar ditt barn under hela tiden ni har kontakt med oss. 

Om hen inte vill ha hjälp

Ibland vill den som mår dåligt inte ha hjälp och det kan du behöva respektera. Det gäller även om personen är under 18 och du är hens förälder. Försök i så fall visa att du finns där. Fråga om hen vill söka hjälp vid flera tillfällen, utan att kräva det.

Berätta om din oro och fråga om det finns något sätt som du kan hjälpa till på. Du kan göra på samma sätt om du är en vän eller partner.

Om du behöver prata med någon

Chatta anonymt med oss - för dig som är under 18 år

Kontakta telefonrådgivningen En väg in

Föräldralinjen (mind.se)

Fler råd om att hjälpa andra 

Råd och tips för dig som är förälder (raddabarnen.se)

Att vara förälder eller närstående till ett barn med ångest (1177.se)

Att vara förälder till ett barn med adhd (1177.se)

Att vara förälder eller närstående till någon som skadar sig själv (1177.se)

Skilsmässa eller separation när man har barn (1177.se)

Att stötta någon som är i kris (UMO.se)

Att stötta någon som har självmordstankar (UMO.se)

Att stötta någon som skadar sig själv (UMO.se)

 

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?