Våra aktiviteter för gravida och blivande föräldrapar

En kvinna håller om sin gravida mage
Vi ordnar löpande aktiviteter för alla blivande föräldrar som är listade hos oss.

Föräldraförberedelse, fyra tillfällen 

När du är i graviditetsvecka 32–36 träffas vi i en grupp med cirka sex par vid fyra tillfällen och pratar förlossning, smärtlindring, föräldraskap och amning.

Vi ses i konferensrummet här hos oss. Anmäl dig till din barnmorska. 

Vattengympa för gravida

En gång i veckan under 4–5 veckor har du som är gravid möjlighet att komma till vår vattengympa i Ystad Arenas varmvattenbassäng.

Vi börjar varje pass med lätt gympa och fortsätter sen med andnings- och avslappningsövningar. Passet varar i en timme och leds av en barnmorska.

Praktisk information

Tid: fredagar klockan 15–16.
Pris: 65 kronor/gång.
Anmälan: Meddela din barnmorska att du är intresserad.

Du betalar i kassan när du kommer. Då får du också ett armband som du använder som nyckel. Kom i god tid så du hinner duscha och byta om innan vi börjar. Efter passet har du tillgång till badhusets motionsbassäng och bastu.

Profylaxkurs

Vi erbjuder profylaxkurs för er som väntar barn. Vi träffas vid två tillfällen och går igenom olika förlossningsförberedande teman. Anmäl er för att få bra redskap inför er gemensamma förlossning.

Plats

Kursen ges på Vårdcentralen Sjöbo och Barnmorskemottagningen Ystad, alla som går vid Barnmorskemottagningen Ystad, Barnmorskemottagningen Sjöbo eller Barnmorskemottagningen Skurup är välkomna att delta.

Praktisk information

Anmäl er via er barnmorska. Först till kvarn gäller. Kursen är gratis och leds av barnmorska som är utbildad profylaxinstruktör. Ha bekväma kläder.

Kursinnehåll

Andning och avslappning

Smärta gör att vi automatiskt spänner oss. På kursen går vi igenom och tränar andnings- och avslappningstekniker, så du får du verktyg att uppleva mindre smärta.

Mental förberedelse

Ni får hjälp att skapa en målbild, hitta strategier för förlossningen och tränar så kallad visualisering. Med ett mål i sikte är det lättare att orka hela vägen.

Partnerns roll

Vi lär ut effektiva, mentala och fysiska strategier så du som partner kan känna dig trygg och vara det bästa stödet åt din födande kvinna.

Massagetekniker

Beröring under värkarbetet lugnar och ger ovärderlig smärtlindring. Vi går igenom olika massagetekniker som främjar värkarbetet.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter