Körtel bakom näsan - borttagning

Hos barn finns normalt en ansamling av lymfkörtelvävnad bakom näsan ovanför mjuka gommen – något som ibland kallas för polyp eller körtel. Ibland kan körteln bli så stor att barnet kan få svårt att andas genom näsan.

Kontakta oss två vardagar innan operationen

Då får du tiden för när du och ditt barn ska komma in för operationen. Du når oss på operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 klockan 15.00–16.00. Vi tar emot samtal tills alla som ska opereras har fått sin tid.

Vid sjukdom eller annat förhinder

Ring öron-, näs- och halsmottagningen så snart som möjligt för att omboka din tid.

Lekrum

För att förbereda barnet inför operationen är ni välkomna till operationsenhetens lekrum. Här kan barnet leka bort lite av sin oro genom att ge sprutor och sätta bandage på dockor och kramdjur. Ni har också möjlighet att ställa frågor till anestesisjuksköterskan. Lekrummet är öppet på onsdagar klockan 15.00–16.00, men ni kan kontakta operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 för att avtala en annan tid.

Astma och användning av olika läkemedel

Om ditt barn inhalerar astmaläkemedel ska hen ta morgondosen hemma. Ta med astmamedicinen till operationsenheten.

Vissa receptfria värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra kan öka risken för blödning och ska undvikas sju dagar före operationsdagen. Det gäller till exempel Magnecyl och Treo, samt kosttillskott som omega 3. Läkemedel som innehåller diklofenak, till exempel Voltaren, och Ipren ska undvikas 24 timmar före operation.

Fasta

Från klockan 24.00 natten inför operation får barnet inte äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Det är för att förhindra att barnet kräks i samband med narkosen. Fram till två timmar innan barnet ska infinna sig på operationsenheten får barnet dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klar dryck, såsom vatten eller saft.

EMLA – ett receptfritt bedövningsmedel

En timme innan ni kommer till operationsenheten ska du som förälder smörja bedövningskrämen EMLA över ett synligt blodkärl på barnets handrygg eller i armvecket. Det ska du göra att lindra smärtan vid nålstick, när ditt barn får en plastkanyl i ett blodkärl. EMLA finns receptfritt på apoteket. Följ medföljande instruktion i EMLA-förpackningen. EMLA finns både som kräm och plåster.

Förberedelser kvällen före eller på operationsdagens morgon

Kvällen före eller operationsdagens morgon ska barnet duscha med vanlig flytande tvål. Torka med en ren handduk och ta på barnet rena kläder. Undvik hudlotion. Ta bort eventuellt nagellack på händer och fötter. Lämna smycken hemma. Varken barnet eller anhöriga ska använda parfym.

Operation med borttagande av körtel bakom näsan (adenoid) utförs i full narkos.

När ni kommer till oss får ni först träffa den läkare som ska operera barnet. Vi tar med er till ett förberedelserum där vi mäter blodtryck och sätter på EKG-plattor på barnet för hjärtövervakning. Barnet får en klämma på fingret som visar syremättnaden i blodet. Anestesisjuksköterskan sätter en plastkanyl i ett blodkärl.

På operationsenheten får barnet byta om till patientskjorta. Ni får ett skåp där ni kan låsa in era kläder och andra tillhörigheter. Förälder får låna en overall. Anestesisjuksköterskan ger barnet läkemedel för att förebygga smärta och illamående, samt lugnande läkemedel inför operationen.

Endast en vuxen anhörig får följa med in på operationssalen och uppvakningsenheten. Syskon får inte följa med in.

Efter operationen flyttar vi barnet till uppvakningsenheten, där vi fortsätter kontrollera puls och syremättnad. Tänk på att väntetiden för dig som anhörig kan bli lång. Ta gärna med dig något att läsa, egen matsäck och dryck. Kylskåp finns, dock inte värmningsmöjligheter. Efter ingreppet när barnet är piggare är det tillåtet för barnet att använda egen elektronik, till exempel Ipad.

Operationen tar på krafterna och barnet brukar behöva vara hemma mellan en och tre dagar från förskolan eller skolan efter ingreppet. Om du behöver intyg till försäkringskassan för "Vård av barn" skriver vi det i samband med operationen.

Vanliga symtom efter operationen är:

  • Trötthet, illamående och kräkningar
  • Feber – lätt temperaturstigning på operationsdagen eller dagen efter kan förekomma
  • Blodblandad saliv
  • I regel upplever barnet smärta från halsen, ibland utstrålande mot öronen. Denna klingar av och försvinner efter cirka tre dagar. Ge smärtstillande läkemedel till exempel Alvedon eller Panodil (Paracetamol) var sjätte till var åttonde timme. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen.

Kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 om ditt barn:

  • har blod i saliven
  • har stora svårigheter att få i sig vätska
  • är smärtpåverkad trots regelbundet intag av rekommenderade mediciner
  • är påverkad av feber

Om det blöder från halsen ska du kontakta sjukvården omedelbart. Ta dig till närmaste akutsjukhus. Ring vid behov 112.

Vid icke-akuta frågor är du även välkommen att kontakta öron-, näs- och halsmottagningen i Trelleborg, Lund eller Malmö för rådgivning.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter