Klippning av tungband

Här hittar du information som är bra att veta innan ditt barn opereras för klippning av tungband.

Operationen utförs i full narkos. Om du behöver få rådgivning kan du ringa en sjuksköterska på öron-, näs- och halsmottagningen, telefontid måndag–fredag 10.00–12.00.

Vid sjukdom eller annat förhinder

Kontakta oss på öron-, näs- och halsmottagningen om barnet dagarna före operation eller samma dag blir sjuk och får till exempel feber, hosta eller förkylning. Telefontid måndag–fredag 8.00–9.00.

Lekrum

För att förbereda barnet inför operationen är ni välkomna till operationsenhetens lekrum. Här kan barnet leka bort lite av sin oro genom att ge sprutor och sätta bandage på dockor och kramdjur. Ni har också möjlighet att ställa frågor till anestesisjuksköterskan. Lekrummet är öppet på onsdagar klockan 15.00–16.00, men ni kan kontakta operationsenheten på telefonnummer 0410-555 03 för att avtala en annan tid.

Användning av olika läkemedel

Om barnet har kortisoninhalation (Flutide, Pulmicort, Symbicort) mot astma ska barnet ta denna i dubbel dos veckan före operationen.

Använder ditt barn kontaktlinser ser vi gärna att glasögon används denna dag.

Fasta

Barnet ska fasta efter klockan 24.00 natten inför operationen. Anledningen är att vi vill förhindra att barnet kräks i samband med narkosen. Att fasta innebär att man inte får äta, tugga tuggummi eller äta karameller. Barnet får dricka ett glas (totalt tre deciliter) av klara drycker, såsom vatten eller saft fram till två timmar innan barnet ska infinna sig på operationsavdelningen.

Förberedelser på operationsdagens morgon

På operationsdagens morgon, två timmar innan ni ska vara på sjukhuset, vill vi att du ger barnet Panodil eller Alvedon (Paracetamol) enligt ordination från narkosläkare. Det gör du för att motverka smärtan som uppkommer i samband med operationen. Om du inte har fått information om dosering, kontakta öron-, näs- och halsmottagningen. Efter denna första dos kan ni ge barnet nästa dos tidigast efter sex timmar, då enligt den vanliga doseringen.

När ni kommer till lasarettet går ni till receptionen som finns vid huvudentrén för registrering. Förälder tar med sig legitimation. En förälder får följa med, men syskon kan inte komma med in. Därefter går ni till operationsenheten som ligger på våning 1, följ skylt för hiss B.

Om flera barn är kallade för operation, söver vi dem i regel i åldersföljd, det vill säga de yngsta barnen först. Vi ber er ha överseende med eventuell väntetid.

Barnet och en förälder blir inkallade in till behandlingsrummet och får där träffa öronläkaren. Läkaren vill ibland först undersöka barnet för att vara säker på att hen fortfarande behöver opereras. Därefter blir barnet sövt genom att andas in sömnmedel på mask, och slipper därmed nålstick.

Efter operation vilar barnet mellan en halvtimme och en timme innan ni får åka hem.

Efter att ni har kommit hem får barnet dricka som vanligt samt äta mjuk mat. På eftermiddagen bör barnet ta det lugnt, men kan dagen efter operation vara på förskolan eller i skolan som vanligt.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter