Blockadbehandling

Ett lokalbedövningsmedel sprutas, ibland tillsammans med kortison, in i höftleden/knäleden. Vi genomlyser din höft/knäled (med röntgen) så att vi kan se precis var vi lägger blockaden. Effekten av blockaden kan variera i intensitet och kvarstå olika länge. Lokalbedövningsmedlet tar ganska snart och håller i sig cirka tre - fyra timmar. Kortisonet får inte sin effekt förrän några dagar senare (kan ta upp till fem - sex dagar). Man ger blockader i diagnostiskt syfte, så att läkaren kan bedöma exakt var dina problem kommer ifrån. Blockaden kan också ges i smärtstillande syfte.

Före

Kontakta oss två vardagar före din behandlingsdag

Ring 15.00 – 16.00 på telefonnummer 0410-555 03 för att få veta när du skall infinna dig på operationsenheten i Trelleborg. Ibland är det svårt att komma fram men vi tar emot samtal tills alla som skall opereras fått sin tid.

Ibland kan det bli väntetid, oftast beror förseningen på att operationen före din behandling tar längre tid än beräknat.

Vid sjukdom eller annat förhinder

Kontakta din operationskoordinator, se kallelse för kontaktuppgifter.

Att tänka på inför operation

Du får äta och dricka som vanligt inför din blockad. Undvik parfym eller rakvatten. Ta med legitimation. När du kommer till sjukhuset går du till receptionen som finns vid huvudentrén, för registrering. Därefter går du till operationsenheten som ligger på våning 1, följ skylt för hiss B.

Under

  • Du får du byta om till patientskjorta. Du får ett skåp där du kan låsa in dina kläder och andra tillhörigheter.
  • Vi tar med dig till operationssalen där du får lägga dig på en brits. Om du har problem med smärtor, tala om det för oss så att vi kan göra det så bekvämt som möjligt för dig. Du får också prata med den läkare som skall lägga blockaden.
  • Efter blockaden behöver du stanna cirka en halvtimme.

 

Efter

Om du får feber, rodnad eller smärta efter blockadbehandlingen, kontakta din ortopedmottagning på 0410-550 89 eller ring sjukvårdsrådgivningen 1177.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter